Veel doden bij brand op beurs in India

Een brand op een beurs in de Noord-Indiase stad Meerut heeft gisteren aan zeker 52 personen het leven gekost. De politie vreest dat het dodental nog met tientallen zal oplopen. Er vielen ruim 200 gewonden, van wie velen met brandwonden zijn opgenomen in het ziekenhuis.

De brand legde in de namiddag drie tenten van de beurs, waar huishoudelijke apparaten verkocht werden, in de as. Over de oorzaak bestaan alleen nog vermoedens. Mogelijk is in een van de tenten kortsluiting ontstaan in de airconditioning, of een plastic doek die over de airconditioning was heengehangen om de koelte vast te houden, in brand gevlogen. De aanwezigen in de tent renden naar de enige uitgang, maar moesten daarvoor eerst door twee andere tenten, die ook brandden.

Consumentenbeurzen zijn steeds populairder in de kleinere steden in India, waar de welvaart toeneemt. Doorgaans worden zij opgebouwd uit tenten van doek en bamboepalen. Indiase media melden dat de organisatoren van de beurs in Meerut zijn verdwenen. De politie heeft arrestatiebevelen tegen hen uitgevaardigd.

De premier van de deelstaat Uttar Pradesh, die vanmorgen een bezoek bracht aan de plaats van het ongeluk, stuitte op enkele honderden woedende demonstranten die zijn auto de doorgang beletten. De deelstaatoverheid heeft een schadevergoeding van 200.000 roepies (3.700 euro) aan de nabestaanden beloofd. Gewonden krijgen 50.000 roepies (925 euro).