Vakbonden bereiden staking voor bij Nedcar

Het personeel van Nedcar gaat overmorgen in staking als eigenaar Mitsubishi Motors vandaag geen garanties geeft voor het behoud van de werkgelegenheid en het voortbestaan van de autofabriek.

Bij een door FNV Bondgenoten georganiseerde bijeenkomst stemden gisteren vrijwel alle 3.000 werknemers met dit voornemen in. Slechts vier leden van de vakbond stemden tegen.

Als het overleg tussen Nedcar-directie, vakbonden en ondernemingsraad (OR) vandaag niets oplevert, nemen de bonden eerst een wettelijk voorgeschreven 24-uursultimatum aan de directie in acht. Een staking begint op zijn vroegst donderdag, zei FNV Bondgenoten-voorzitter Henk van der Kolk gisteren.

De bonden en de OR hebben drie eisen aan Mitsubishi. Zij verlangen behoud van de volledige werkgelegenheid, een langetermijnplan voor Nedcar en een mandaat voor het bedrijf om zelf een vervanger te zoeken voor de Smart For-Four.

De aankondiging van autofabrikant DaimlerChrysler om de productie van de Smart bij Nedcar te beëindigen, heeft Mitsubishi genoodzaakt om zijn strategie ten aanzien van Nedcar te heroverwegen.

Het ministerie van Economische Zaken heeft gisteren tijdens een verkennend gesprek met een delegatie van Mitsubishi geen steun toegezegd aan Nedcar. Volgens een woordvoerder zijn alleen 'de wederzijdse standpunten uitgewisseld'.

Minister Brinkhorst van Economische Zaken zei vorige week dat een 'solide' plan van Mitsubishi voorwaarde is voor een eventuele overheidsrol. De mogelijkheid van financiële hulp sloot hij daarbij echter nagenoeg uit.

De delegatie van Mitsubishi ontmoet deze week ook de gouverneur van Limburg, L. Frissen (CDA). De gouverneur noemde de situatie van Nedcar vorige week 'een nationaal dossier'. Wanneer de ontmoeting gepland staat, wil een woordvoerder echter niet zeggen. Een bericht van het ANP dat de bijeenkomst aanstaande woensdag plaatsvindt, wil hij niet bevestigen.