Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Aandacht voor het onderzoek naar de zaak van de marinier Erik O. die vervolgd werd na een dodelijk schietincident in Irak. Een geheime operatie in 1997 in Bosnië heeft een belangrijke rol gespeeld bij de latere vervolging van de marinier. Ned.1, 20.30-21.05u.

Nova. Onder meer een reportage uit Marokko waar voormalige werknemers uit Nederland AOW ontvangen en nu met de nieuwe zorgverzekering meer premie moeten betalen dan dat zij aan AOW ontvangen. Minister van Volksgezondheid Hoogervorst reageert op deze niet geheel rechtvaardige situatie. Ned.3, 22.20-23.00u.

Slot van de zesdelige serie Geloof, seks & (wan)hoop waarin Ingeborg Beugel (foto) op zoek gaat naar verschillende opvattingen over liefde en seks in onze multiculturele samenleving. In Vanavond ontmoet zij De meiden van halal (de drie van de tv bekende zusjes van Marokkaanse afkomst). Ook wordt zij – met cameraploeg en al – door het mannelijke moskeebestuur met dwang uit een vrouwenmoskee verwijderd. Ned.1, 23.10-23.40u. Foto Michaël Ballak
Slot van de zesdelige serie Geloof, seks & (wan)hoop waarin Ingeborg Beugel (foto) op zoek gaat naar verschillende opvattingen over liefde en seks in onze multiculturele samenleving. In Vanavond ontmoet zij De meiden van halal (de drie van de tv bekende zusjes van Marokkaanse afkomst). Ook wordt zij – met cameraploeg en al – door het mannelijke moskeebestuur met dwang uit een vrouwenmoskee verwijderd. Ned.1, 23.10-23.40u. Foto Michaël Ballak Ballak, Michaël

documentaire

Hoge bomen in de misdaad. In deze aflevering over criminelen een portret van de inmiddels ruim 80-jarige kruidendokter Willem van de Moosdijk. Met de verkoop van “geneeskrachtige' kruiden aan bejaarden en zieken tegen woekerprijzen werd Van de Moosdijk eind jaren zestig steenrijk. Tot dat Willem Duys in zijn programma Voor de vuist weg de handel van de kruidendokter aan de kaak stelde. Zijn zoon Frans vertelt wat de gevolgen waren van die uitzending. Ned.2, 21.55-22.40u.

Inside the Pentagon. Kijkje achter de schermen bij een Amerikaans militair commandocentrum. National Geographic, 23.00-24.00u.

37°: Meinen Job gibt's billiger. Gesprek met vier in Duitsland wonende mensen over hun persoonlijke ervaringen met globalisering en de gevolgen daarvan voor de werkgelegenheid. ZDF, 23.25-23.55u.

Het geheim van Jezus. Volgens expert Robert Eisenman zou Jezus geschokt zijn geweest als hij had geweten dat hij later als “de zoon van God' zou worden gekenmerkt. Wie was de historische Jezus en hoe is hij de goddelijke redder geworden? Zoektocht naar de wortels van het christelijke geloof. België 2 (Canvas), 23.40-0.35u.

Jewish princesses. Reportage over tien Israëlische modellen die voor een goed doel een harde training in de woestijn ondergaan. BBC1, 0.15-0.45u.

David Trimble: Out in the cold. De protestantse leider van de Noord-Ierse Ulster Unionist Party, David Trimble, riskeerde zijn politieke carrière toen hij een vredesakkoord tekende en premier van Noord-Ierland werd. Hij kreeg de Nobelprijs voor de vrede, maar moest het veld ruimen toen het vredesproces stagneerde. BBC2, 0.20-1.20u.

praatprogramma

Max en Catherine. Gast is actrice Anne-Wil Blankers. Verder een gesprek over de rol en functie van oppasoma's. Ned.1, 17.35-18.30u.

De wereld draait door. Gasten zijn minister Hoogervorst, net terug uit Colombia, die meent dat het onethisch is om coke te snuiven en columnist Hugo Borst die tien jaar geleden het Feyenoord-boek De Coolsingel bleef leeg schreef. Ook aanwezig is acteur Chris Zegers, bekend uit de serie De meiden van De Wit en voor het derde jaar presentator van het programma Yorin Travel. Ned.3, 19.00-19.50u.

Het elfde uur. Kandidaat lijsttrekker voor de VVD Mark Rutte legt uit waarom hij de beste VVD-lijsttrekker is. Verder mr. Geert-Jan Knoops over zijn wens om de Deventer moordzaak te heropen omdat hij denkt dat de veroordeelde Ernest Louwes onschuldig is. En young professional Marjet Visscher over hoe je geloof en werk combineert. Ned.1, 21.55-22.40u.

Barend & Van Dorp. Onder meer met een optreden van Cuby & The Blizzards, dat zijn 40-jarig bestaan viert, en voorzitter van de CDJA Ronald van Bruchem over zijn afscheid als voorzitter van de jongerenorganisatie. Talpa, 23.10-0.15u.

informatief

Peter R. de Vries, misdaadverslaggever. Peter R. de Vries heeft met behulp van de verborgen camera een 36-jarige internetpedofiel ontmaskerd, die via msn en een webcam het 11-jarig meisje - Sharon - uit St. Maartens-Vlotbrug tot vergaande seksuele handelingen aanzette. Na de ontmaskering door De Vries hebben haar ouders aangifte gedaan en is de man gearresteerd. De ouders van Sharon ontdekten enige tijd geleden bij toeval dat hun dochter naaktfoto's van zichzelf via een chatbox op internet had verstuurd naar een man. De man gebruikte op internet de schuilnaam “Viper', wat adder betekent. SBS6, 20.30-21.55u.

kunst

Het uur van de wolf: Portret van Dora Dolz. Portret van de van oorsprong Spaanse kunstenares Dora Dolz, gefilmd door haar dochter, cineaste Sonia Herman Dolz. Zie pagina 20. Ned.3, 20.25-21.25u.

Hollywood greats. Aflevering in een serie over filmsterren belicht vanavond de acteur Jack Lemmon. BBC1, 23.35-0.15u.