Televisie Film van de dag

The Girl in the Café. Deze voor televisie gemaakte film werd vorig jaar aan de vooravond van de G8-ontmoeting gelijktijdig in veel Europese landen vertoond. De belangrijkste kwestie die aan de orde kwam tijdens die G8-top ging over het kwijtschelden van de schuldenlast van derdewereldlanden, in The Girl in the Café ook een van de hoofdthema's. Schrijver Richard Curtis (de man achter Four Weddings and a Funeral en Love Actually) is mede-oprichter van de stichting Make Poverty History. The Girl in the Café is in opzet en uitvoering een expliciet politieke film die verschil wil maken. Een uitgebluste ambtenaar (Bill Nighy - ook al zo goed in Love Actually) ontmoet in een café de jonge vrouw Gina. Voor zijn doen nogal impulsief vraagt hij haar mee naar Reykjavik, waar de G8 samenkomt. Daar wordt het persoonlijke weer politiek, net als in de jaren zeventig. (David Yates, 2005, GB/VS), België 2 (Canvas), 21.35-23.10u.

Uit The Girl in the Café. scene uit "The Girl in the Cafe" met Bill Nighey en Kelly MacDonald FOTO: VARA VARA
    • André Waardenburg