Smokkel jongeren India via Nederland

De politie heeft zeven mensen aangehouden die worden verdacht van grootschalige mensensmokkel. De zeven vormden de Nederlandse schakel van een internationale bende die Indiase jongens tegen betaling illegaal Europa binnenbracht.

De politie en de marechaussee begonnen in november vorig jaar een onderzoek, nadat sinds oktober 2004 98 Indiase alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama's) uit Nederlandse asielzoekerscentra (azc's) verdwenen. In de periode van het onderzoek verdwenen nog eens 27 ama's uit het azc in Oisterwijk.

Volgens de politie is gebleken dat de 125 ama's de azc's uit eigen beweging verlieten om naar Frankrijk of Italië te worden gesmokkeld. De internationale bende schakelde de zeven Nederlandse verdachten in om de ama's bij hun vertrek te begeleiden, bijvoorbeeld door het aanschaffen van treinkaartjes en vliegtickets of het verlenen van tijdelijk onderdak.

De politie zegt dat de wortels van de bende in India liggen. In dat land betaalden de familie hoge bedragen om hun zonen naar Europa te laten brengen, zodat zij hier geld kunnen verdienen. De jongens hadden geen paspoort of enig ander legitimatiebewijs bij zich, zeiden geen ouders meer te hebben en gebruikten een valse naam, aldus de politie. Velen gaven een lagere leeftijd op, zodat zij in aanmerking kwamen voor de ama-procedure. Een ama mag in Nederland blijven tot hij meerderjarig is. Daarna kan hij een definitieve verblijfsvergunning krijgen.

Het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) maakt zich grote zorgen over de verdwenen ama's. Een woordvoerder zegt: “Wij kunnen de jongens niet aan hun bed vastbinden.“ Bij hun aankomst in Nederland heeft het COA met de ama's gesproken “maar we kregen niets los over hun plannen“. Toen ze begonnen te verdwijnen “heeft het COA dat direct gemeld bij de autoriteiten, die een onderzoek instelden. Ook heeft het COA er voor gezorgd dat ze op één locatie, Oisterwijk, werden ondergebracht“.