Raaijmakers

Dick Raaijmakers (1930) is een van de grondleggers van de elektronische muziek in Nederland, zowel van de “serieuze' concertvariant als van het populaire dans-broertje, dat rond 1960 ontstond in het laboratorium van Philips, waar Raaijmakers als technicus werkte.

Enkele hedendaagse erfgenamen, de meesten uit de wat experimentelere popmuziek, maakten een cd met “reacties' op Raaijmakers' muziek. Het leverde een aantal goed opgepimpte nummers op, zoals een hallucinerend verknipt Colonel Bogey door Atomen een relaxt loungende versie van Song of the Second Moon door Rajko Müller. Een hoekig stuiterend staccato verraadt in een ratjetoe van Raaijmakers-geluiden de hand van Mouse on Mars.

Veel musici putten rijkelijk uit de in 2004 uitgebrachte box Popular Electronics, die een fantastische kijk bood op die eerste elektronische muziek uit de “space-age', soms met dezelfde charme als wat onbeholpen sciencefictionfilms uit die tijd.

Ook Raaijmakers' autonome werk komt er goed vanaf, in het melancholische, langgerekte Weinen!! van David Grubbs, of het fascinerende Night Owls van Phantom Orchard. Raaijmakers kan weer een tijdje mee.

STRP1. Reactions to the music of Dick Raaijmakers. (BASTA 3091662)

    • Jochem Valkenburg