Premier Villepin: 'Je regrette'

Het arbeidscontract voor jongeren maakt plaats voor andere hulpmaatregelen.

Vakbonden en studenten gaan voorlopig door met acties tegen het beleid.

De Franse premier Dominique de Villepin heeft gisteren bakzeil gehaald in het sociale conflict met de vakbonden en studenten. Het omstreden arbeidscontract CPE wordt vervangen door andere hulpmaatregelen voor jongeren.

Vakbondsleiders en studentenleiders spraken in hun eerste reacties over 'een eerste overwinning', zoals vakbondsleider Chéreque van de CFDT zei. 'Het CPE is nu dood', aldus studentenleider Julliard. Maar zij kondigden tevens aan dat zij voorlopig doorgaan met hun acties tegen het kabinetsbeleid. Op talrijke universiteiten en scholen in Frankrijk ligt het werk al wekenlang stil.

Villepin sprak op een persconferentie met bedrukte stem van 'diepe spijt' dat zijn hervorming 'niet begrepen' is. Volgens de premier ontbraken 'zowel bij de jongeren als bij bedrijven' het 'vertrouwen en de rust' om het contrat première embauche van kracht te laten worden.

Villepin sprak niet over aftreden. Daarover werd gespeculeerd, omdat hij eerder steeds had uitgesloten het CPE helemaal in te trekken. Villepin zei te hopen dat 'iedereen samen' zal meewerken om 'de toekomst van het land voor te bereiden'. Hij bleef aandringen op hervormingen.

Het CPE had moeten leiden tot een flexibilisering van de arbeidsmarkt voor jongeren. Werknemers tot 26 jaar konden met het CPE in de eerste twee jaar zonder motivering ontslagen worden.

Dat plan leidde tot het grootste sociale protest sinds tientallen jaren. Vijf landelijke actiedagen trokken in zes weken tot per keer drie miljoen demonstranten, terwijl tientallen universiteiten en honderden scholen geblokkeerd zijn.

Het CPE wordt nu vervangen door een pakket hulpmaatregelen voor jongeren met problemen op de arbeidsmarkt. Daarbij gaat het vooral om uitbreiding van reeds bestaande maatregelen, zoals het toekennen van premies en subsidies voor begeleiding van jonge werknemers. Daarvoor wordt dit jaar 150 miljoen euro extra uitgetrokken.

De nieuwe maatregelen werden gisteren gepresenteerd door parlementariërs van de regeringspartij UMP. Zij namen de nieuwe wetgeving over van de regering, nadat president Chirac 'aanpassingen' had aangekondigd. De UMP-parlementariërs, die samenwerkten met minister van Binnenlandse Zaken en UMP-leider Sarkozy, gingen echter verder dan aanpassingen.

    • René Moerland