Populaire voorzitter SPD Platzeck stapt op

Berlijn. Matthias Platzeck heeft gisteren om gezondheidsredenen het voorzittersschap van de SPD neergelegd. De minster-president van Rijnland-Pfaltz, Kurt Beck, tevens plaatsvervangend partijvoorzitter, zal zijn werkzaamheden tijdelijk overnemen. Verwacht wordt dat Beck op termijn ook partijvoorzitter wordt. De SPD zal daartoe eind mei een speciaal partijcongres beleggen. Platzeck (52), die behalve partijvoorzitter ook minister-president is in Brandenburg, kampte al enige tijd met zijn gezondheid. Twee weken geleden werd hij na een plotseling optredend gehoorverlies in het ziekenhuis opgenomen. De aandoening geldt als een typisch verschijnsel van stress en oververmoeidheid. In een korte toelichting zei Platzeck gisterenmiddag dat hij vorige maand een zenuwinzinking had gehad. Platzeck zei dat hij zijn krachten had overschat en in de afgelopen dagen de ”zwaarste beslissing” uit zijn leven had genomen. Platzeck was pas in november tot voorzitter gekozen en is in de partij zeer populair.