Pinnen op internet

Tootz, E-wallet, Way2Pay, Moxmo. Nooit van gehoord? Het zijn manieren om op Internet te betalen. Methodes die al niet meer bestaan om precies te zijn. In de afgelopen jaren zijn regelmatig nieuwe betaalsystemen geïntroduceerd waarvan een deel weer relatief geruisloos is verdwenen.

Creditcard

De creditcard is wereldwijd de meest geaccepteerde betaalmethode op Internet. Maar de Nederlandse consument betaalt zijn inkopen op het net het liefst met de vertrouwde acceptgiro, zo blijkt uit onderzoek dat Blauw Research en Thuiswinkel.org gisteren bekendmaakten: 37 procent geeft hier de voorkeur aan. Maar dat kan lang niet overal op het web, zeker niet internationaal. De creditcard blijft dan een aantrekkelijk alternatief voor 19 procent van de internetters. Online betalen met plastic is volgens kenners veilig, mits de consument goed weet met wie hij zaken doet. Dus opletten dat de bestelprocedure over een beveiligde verbinding - let op het slot-icoontje rechts onderin - verloopt. Bij misbruik wordt de betaler bovendien beschermd door chargeback, de mogelijkheid om betwiste betalingen terug te laten draaien.

Paypal

De voorzichtige houding ten opzichte van de creditcard speelt de Nederlandse financiële aanbieders in de kaart bij de ontwikkeling van een eigen betaalmethode. Niet in de laatste plaats omdat het aantal online aankopen nog elk jaar toeneemt, vorig jaar voor zo'n 2,2 miljard euro.

Alternatieven voor creditcardbetaling zijn onder te verdelen in twee soorten. Bij de prepaid systemen wordt een betaaltegoed eerst opgeladen voor er mee betaald kan worden. Bekendste voorbeeld is het Amerikaanse Paypal, waarbij vanaf de creditcard een virtueel geldpotje wordt gevuld waarmee vooral in de VS kan worden betaald. Paypal wordt door klanten gewaardeerd om de mogelijkheid om betalingen terug te draaien, bijvoorbeeld als de artikelen niet zijn geleverd.

Voor jongeren, die vaak nog geen creditcard hebben, zijn er in Nederland Bill en Minitix, die vooral geschikt zijn voor kleine aankopen, zoals games en muziek. Wallie is een prepaid kaartje dat in verschillende coupures in de winkel te koop is. Het vermeende faillissement van Wallie in 2005 maakte het nadeel van dit systeem duidelijk: het is zo betrouwbaar als de uitgever ervan.

Ideal

Betalen vanaf de bankrekening kan ook. Voor kleine bedragen zijn het Britse Firstgate Click & Buy en Mobile2 Pay geschikt. Na aanmelding kun je hen (per gsm) machtigen een bedrag over te maken naar de internetwinkel. Afschrijvingen zijn direct zichtbaar op de bankrekening.

Aanvoerder van het online betalen was lange tijd Rabo Direct: 15 procent van de kopers geeft aan met dit systeem te betalen. De bank heeft zich onlangs samen met verschillende andere banken aangesloten bij Ideal. Dit betaalsysteem maakt gebruik van de bestaande internetbankiersystemen van de aangesloten banken. Aanmelden en inloggen bij een ander systeem hoeft dan ook niet. Ideal lijkt daarmee nog het meest op pinnen. Nadeel is dat het gericht is op betalingen vanaf 10 euro, acceptatie van lagere bedragen is afhankelijk van de winkelier.

Elk systeem heeft zijn voor- en nadelen en het is de vraag of de consument ooit met één methode overal kan betalen. Onder andere omdat de Nederlandse methoden niet internationaal zijn geaccepteerd en niet alle systemen geschikt zijn voor het betalen van kleine én grote bedragen.

    • Cleo Scheerboom