Peijs zet vluchtstrook in tegen files

Den Haag. Minister Peijs (Verkeer en Waterstaat, CDA) neemt op korte termijn een aantal maatregelen om de files te verminderen. Dat schrijft de minister vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Peijs denkt daarbij onder andere aan verlengde invoegstroken, waardoor vrachtwagens gemakkelijker kunnen invoegen. Ook zou in bepaalde gevallen eerder over de vluchtstrook mogen worden gereden om uit te voegen, een aanpak die in Duitsland al langer gangbaar is. De actuele situatie op het wegennet is volgens de minister ”van dien aard dat nu extra actie geboden is”. Uit de nieuwste filemonitor blijkt dat de filezwaarte vorig jaar (lengte maal de duur van de files) met 1 procent is toegenomen. De oorzaak ligt in het slechte weer en het toegenomen verkeersaanbod.