Ouder heeft kijk op gemoed van kind

Rotterdam, 11 april. Ouders zijn beter in staat dan leraren om de gemoedstoestand van hun kinderen te beoordelen. Leraren daarentegen hebben een beter oog voor slecht gedrag. Dat blijkt een een studie onder leiding van Timothy Konold van de universiteit van Virginia. De resultaten zijn afgelopen week gepresenteerd op een symposium in San Fransisco. Konold vergeleek aan de hand van vragenlijsten het oordeel van vaders, moeders en leraren over 562 brugklassers. De beoordelingen van ouders correleerden goed met professionele indicatoren voor emotioneel gedrag zoals angsten, eenzaamheid en fysieke klachten. De leraren scoren beter als het gaat om een taxatie van delinquent gedrag. Volgens Konold komt dat omdat zij beter in staat zijn om afstand te nemen van de kinderen.