Onbedoelde gevolgen van een visje

DVD

Darwin's Nightmare 2004*****

DVD Darwin's Nightmare 2004 Filmfreak. Regie: Hubert Sauper *****
DVD Darwin's Nightmare 2004 Filmfreak. Regie: Hubert Sauper *****

Het lijstje 'vissen die je beter niet kunt eten' (kabeljauw, tong) kan worden aangevuld met de Victoriabaars. Na het zien van de verbijsterende documentaire Darwin's Nightmare weet je wat voor ecologische en economische rampen de argeloze vis heeft veroorzaakt. Het begon in de jaren zestig toen één wetenschapper één emmertje baarzen in het Victoriameer uitzette, bij wijze van experiment. Decennia later heeft de roofvis bijna alle andere vissoorten verorberd. Pas nu lijkt het meer zich enigszins te herstellen. Dit ontwrichtende effect werd al wereldkundig gemaakt door de Nederlandse bioloog Tijs Goldschmidt in zijn boek Darwins hofvijver. Ook Hubert Sauper trok voor Darwin's Nightmare naar Tanzania waar hij zag hoe de industriële visserij miljoenen exportdollars aan de Victoriabaars verdient, terwijl de lokale bevolking zich voedt met van maden doortrokken viskarkassen. Sauper dringt diep door tot de bewoners en onthult steeds meer onthutsende feiten: Russische piloten die niet alleen vis maar ook wapens vervoeren, vermoorde prostituees en kinderen die lijm snuiven van het visverpakkingsmateriaal. Sauper laat zien wat de onbedoelde gevolgen zijn van het vangen of kopen van een visje. In zijn globaliseringsverhaal grijpt alles in elkaar, zonder dat er een zondebok wordt aangewezen.

Mariska Graveland

Filmfreak. Regie: Hubert Sauper

    • Mariska Graveland