Nader onderzoek OM in Deventer moordzaak

Het openbaar ministerie twijfelt niet aan de juistheid van het rechterlijk oordeel in de Deventer moordzaak. Dit heeft het OM gisteren bekendgemaakt als voorlopige conclusie van een 'oriënterend vooronderzoek' in de zaak. Het vooronderzoek krijgt wel een vervolg: een nader onderzoek van zes tot acht weken.

In de Deventer moordzaak zit fiscaal jurist Ernest Louwes een straf van twaalf jaar uit voor de moord op de weduwe Wittenberg in 1999. Zijn advocaat G.J. Knoops heeft vrijdag bij minister Donner (Justitie) een verzoek ingediend tot opschorting van zijn straf. Aanleiding is een second opinion over het DNA-bewijs waarop Louwes werd veroordeeld, die vrijdag beschikbaar kwam. Mede op basis daarvan gaat Knoops de Hoge Raad verzoeken de zaak te heropenen.

De uitkomst van de second opinion, die Knoops liet uitvoeren in Engeland, was dat Louwes' DNA zich op de blouse van de vermoorde vrouw bevindt, maar dat niet te zeggen is of het daar gekomen is door geweld, zakelijk contact of via andere voorwerpen. Het OM heeft de conclusies van het Engelse onderzoek meegewogen in zijn vooronderzoek. Hieruit kan worden afgeleid dat ook deze volgens het OM geen aanleiding geven tot twijfel aan de schuld van Louwes.

Maar volgens een woordvoerder van het OM zijn er nog te veel 'vragen, tegenstrijdigheden en inconsistenties' om de zaak te sluiten. 'Het onderzoeksteam heeft gezegd: we hebben meer tijd nodig en ruimere bevoegdheden.' Bij het nieuwe onderzoek kunnen mensen worden gehoord en kan forensisch-technisch onderzoek worden verricht. Doel is 'objectieve en eerlijke waarheidsvinding', aldus het OM. Advocaat Knoops noemt de voorlopige conclusie van het OM 'een schot voor open doel'. 'Het lijkt mij dat het inderdaad niet aan het OM is om twijfel te uiten ten aanzien van een onherroepelijke uitspraak.'

Het OM besloot in januari tot het oriënterend vooronderzoek naar aanleiding van een brief van hoogleraar Van Koppen en bewijs tegen een andere man, verzameld door een groep mensen onder aanvoering van opiniepeiler Maurice de Hond. De Hond is ervan overtuigd dat deze Michael de J. de werkelijke dader is.

De dochter van Ernest Louwes, Sabine, gaat zich vanaf deze week inzetten in de campagne om haar vader vrij te krijgen.