Miss Irak treedt af onder druk extremisten

De nieuwe Miss Irak is weer afgetreden. Tamar Goregian (23), een Iraakse van Armeense afkomst, was bedreigd door moslimextremisten die haar als “koningin van de ongelovigen“ hadden verketterd, zo meldde gisteren de Amerikaanse televisiezender ABC.

Goregian was gekozen tijdens de 60ste missverkiezing in Irak, maar de eerste op Iraakse bodem sinds de Amerikaans-Britse inval in 2003, aldus ABC. De afgelopen paar jaar was de show om veiligheidsredenen in Kenia gehouden.

De verkiezing had 5 april plaats in een zwaar bewaakte sociale club in Bagdad. Ondanks de veiligheidsmaatregelen hadden zich volgens ABC vlak voor het begin negen deelneemsters teruggetrokken uit angst voor repercussies. Irak is onder druk van moslimfundamentalisten een stuk vromer geworden dan onder het bewind van Saddam Hussein.

Goregian werd als mooiste van de elf resterende deelneemsters gekozen. Toen zij zich terugtrok weigerden de nummers twee en drie haar kroon over te nemen. Miss Teen Irak, Silva Shahakian, eveneens een Armeense christen, accepteerde de titel. De organisatoren hopen haar naar de Miss Universe verkiezing in juli in Los Angeles te sturen om een positief en modern beeld van Iraakse vrouwen over te brengen.