Massaal gesurft op zondag

Door de snelle verspreiding van breedbandverbindingen verschuift het gebruik van internet van werkdagen naar het weekeinde. Nederlanders waren vorig jaar het meest op maandag online, maar dat is nu de zondag. Dat blijkt uit gegevens van de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX), een van de grootste internetknooppunten ter wereld.

De afgelopen weken bereikte het internetverkeer op zondag pieken van 140 Gigabit per seconde. De maandagen lieten een iets lager getal zien. In dezelfde periode van vorig jaar lagen de hoogste zondagscores nog tussen de 50 en 60 Gigabit per seconde, en werd de wekelijkse top op maandag bereikt.

Dankzij het snelle breedbandinternet gaan mensen in het weekeinde thuis films kijken en muziek luisteren. 'Online gamen, downloaden, chatten en bellen via internet: juist in hun vrije tijd spenderen mensen tegenwoordig veel tijd aan activiteiten waar ze het internet bij nodig hebben', zegt Job Witteman, bestuurslid van AMS-IX.

De actuele internetverkeersgegevens laten ook zien dat er op zondag vroeg begonnen wordt en men pas laat weer offline gaat. Vanaf acht uur 's ochtends groeit het aantal deelnemers aan het internetverkeer. Die groei gaat door tot ongeveer twee uur 's middags. Pas na negen uur neemt het aantal actieve internetgebruikers weer af.

Bij de Amsterdamse internetexchange zijn veel Nederlandse en buitenlandse internetproviders en telecombedrijven aangesloten.