Maffiabaas Provenzano gepakt in Corleone

De meest gezochte maffiabaas van Italië, Bernardo Provenzano (73), is vandaag gearresteerd in het Siciliaanse dorp Corleone. Dat meldt het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. De politie zocht hem voor betrokkenheid bij de meest geruchtmakende misdaden van de Siciliaanse maffia in de afgelopen decennia, waaronder de moorden op antimaffiarechters Giovanni Falcone en Paolo Borsellino.

Algemeen wordt aangenomen dat Provenzano de leider van de Siciliaanse maffia is sinds 1993. Toen werd de voormalige capo di tutti capi (baas aller bazen) Toto Riina gearresteerd in Palermo. De arrestatie van Riina was het hoogtepunt van een groot offensief van de Italiaanse regering tegen de maffia, dat volgde op de moorden op Falcone en Borsellino.

Provenzano werd geboren in Corleone in 1933. Hij wordt de onzichtbare man van de maffia genoemd, omdat hij ruim veertig jaar uit handen van justitie wist te blijven. Voor veel Italianen werd Provenzano het symbool van de onmacht van de staat om de maffia uit te roeien. De politie wist tot zijn aanhouding niet hoe de maffiabaas eruit zag, aangezien zijn meest recente foto uit 1959 stamt.

Omdat “de supervoortvluchtige“ zo ongrijpbaar was, vroegen sommigen zich af of hij nog leefde. In 2001 vond de politie een stapeltje aan hem gerichte brieven, afkomstig van zijn vrouw Saveria en zijn zoons Angelo en Paolo. Daarin stonden adviezen als: “denk eraan dat je een warme broek aantrekt, want het is koud in de bergen“ en “je kunt je sokken het beste wassen in koud water“. Dat was voor de Italiaanse politie het bewijs dat Provenzano nog in leven was. Onduidelijk is hoeveel invloed de in afzondering levende Provenzano nog had binnen de maffia.

De arrestatie is het grootste succes van de Italiaanse staat tegen de maffia in dertien jaar. Provenzano is bij verstek al zes keer tot levenslang veroordeeld.