Lekker toeren, maar jammer van die zondagsrijders

Nederlanders gebruiken de auto vaker voor uitstapjes in de vrije tijd dan voor woon-werkverkeer. Het aantal weekendfiles neemt daardoor toe.

Mevrouw Kars (32) gaat „bijna elk weekend op stap” en merkt dan dat er „tuttig gereden wordt. Ik erger me daaraan.” woerden pompstation weekend file foto rien zilvold Zilvold, Rien

Nederlanders recreëren zich suf in het weekend. Dat bleek maar weer eens gistermiddag, na een middagje kletsen met automobilisten op pompstation Bijleveld, tussen Utrecht en Woerden.

Híer vlakbij, op knooppunt Oudenrijn, op eerste Pinksterdag, 1955, stond de eerste weekendfile van Nederland: een historisch feit.

Ruim vijftig jaar later staan we steeds vaker in de file in het weekend, zo blijkt uit het rapport “Op weg in de vrije tijd: context, kenmerken en dynamiek' van het Sociaal en Cultureel Planbureau dat vandaag is verschenen. De belangrijkste conclusie: “uitstapjes in de vrije tijd' is in Nederland de grootste categorie verkeer, groter dan de woon-werk mobiliteit. De doordeweekse spits wordt echter niet drukker door al dat vrijetijdsverkeer.

De automobilisten die gisteren kwamen tanken op Bijleveld zijn bijna allemaal het afgelopen weekend wel even de weg op geweest. Veel van hen gingen naar (schoon)familie en dat is met de helft van de vrijetijdskilometers ook de populairste bestemming volgens het SCP. De meesten gingen het afgelopen weekend niet ver van huis. “Ik zit door de week al vaak genoeg op de weg, dus ik probeer het in het weekend wat te beperken“, vertolkt verlichtingsadviseur Huib Arends (47) de mening van velen.

Het SCP heeft niet onderzocht wáár de meeste Nederlanders naartoe gaan in het weekend, maar op Bijleveld werd de meubelboulevard het meest genoemd. Daar is bijvoorbeeld personeelsmanager Marianne Witlox (40) vorig weekend geweest. Hans Lankhaar, 52 jaar en interim-manager, pakte de auto om vanuit zijn woonplaats Veenendaal naar de megabioscoop in Ede te rijden. Soms gaat hij in het weekend zijn kinderen halen, in Arnhem, want die hebben een “pesthekel“ aan het openbaar vervoer.

Huib Arends ging, net als duizenden andere Nederlanders afgelopen weekend, in zijn Ford Mondeo naar het sportveld. Hij was “taxichauffeur' voor zijn kinderen. Musicus Eric Schulp (46), die gisteren op weg was naar een “midweek in Emmen', rijdt vaak in het weekend in zijn rode “lelijke eendje' naar het bos. Schulp vindt het ook heerlijk af en toe wat te “snorren', met 90 kilometer per uur. “Hij kan harder hoor“, wijst hij naar zijn 2CV, “maar bij 90 is het net een naaimachine, zo lekker loopt de motor dan“.

Toch waren er er op Bijleveld ook genoeg mensen die niets moeten hebben van vrijetijdsmobiliteit. Zoals Ernst Smit (38). Hij heeft het niet zo op die “idioten“ die in het weekend naar de megamalls gaan. “Van die consumenten die moeten consumeren, anders gaan ze dood. Wij gaan liever naar de Lek.“ Ook vertegenwoordiger Albin Steinbach (25) heeft niks met de woonmall, maar hij móet wel, want hij heeft net een huis gekocht.

Het minpunt van het weekendrijden? De weekendfile. “Vreselijk, bijvoorbeeld bij zo'n negenmaandenbeurs in Utrecht“, zegt juridisch adviseur Peter Boot (33). “Dan sta je twee kilometer voor de afslag al in de file.“ Of als Ajax gespeeld heeft, rond de Arena, zegt zijn collega Joost Linnebank (36). Maar ook door ongelukken en wegwerkzaamheden ontstaan vaak files in het weekend, zegt Boot die afgelopen weekend bij zijn stacaravan in Zeeland aan het klussen was. Maar de weekendfiles stellen amper iets voor vergeleken bij het “echte werk' door de week in de spits, vinden de meesten. Bovendien kan je de weekendfile omzeilen door vroeg weg te gaan.

Niet te omzeilen zijn de zondagsrijders, zo bleek gisteren. Het SCP heeft geen aandacht voor het verschil in rijstijl tussen recreatieve automobilisten en forensen, maar er bleek veel over te zeggen. Sommige ondervraagden vinden het relaxter op de weg in het weekend, omdat er langzamer gereden wordt. Maar vaker wordt daar juist over geklaagd. En ze blijven veel te lang op de linkerbaan. “Daardoor leek het afgelopen weekend veel drukker op de weg dan het in werkelijkheid was“, zegt Steinbach. Mevrouw Kars (32, accountmanager) die “bijna elk weekend op stap is“, vindt dat er dan “tuttig gereden wordt“. Het verkeer is daardoor moeilijker in te schatten, zegt juridisch adviseur Dost. Autohandelaar Gert-Jan Gordijn zegt dat zondagrijders “inhalen als het eigenlijk niet kan“. En ze kijken heel lang wie er voorrang heeft. Maar bovenal: ze remmen zo vaak. Misschien kan het SCP er eens naar kijken?

    • Japke-d. Bouma