Lean hield grote emotie mooi klein

DVD

Ryan's Daughter van David Lean****

DVD Ryan’s Daughter van David Lean Warner Home Video ****

De Britse regisseur David Lean maakte in de jaren '40 charmante films waarin grote emoties klein werden gehouden, zoals het prachtige Brief Encounter (1945). Ook regisseerde hij twee klassie k geworden Charles Dickens-adaptaties, Great Expectations (1946) en Oliver Twist (1948). Sinds The Bridge on the River Kwai (1957) klokt geen enkele Leanfilm meer onder de drie uur. Het beroemdst is wellicht Lawrence of Arabia (1962), en daarna Doctor Zhivago (1965). Lean bleef zich concentreren op de emoties van zijn personages maar had de pech de tijdgeest tegen zich te krijgen. Rond 1970 waren mensen uitgekeken op epische spektakelfilms. Ryan's Daughter werd door de kritiek afgebrand, waarna Lean veertien jaar geen film meer maakte. 35 jaar later ziet de op 70mm opgenomen film er fantastisch uit, de Ierse locaties vormen een personage op zich en de stormsequentie heeft geen digitale effecten nodig om spectaculair te zijn. Het verhaal speelt zich af tijdens de Ierse opstand van 1916, waarin de verhouding tussen de jonge Ierse Rosy, haar echtgenoot Charles, en een Britse officier op scherp wordt gesteld.

André Waardenburg

Warner Home Video

    • André Waardenburg