Kalfsvogels

Nodig voor vier personen:

750 g kalfsgehakt

1 ei

1 geraspte ui

2 knoflooktenen

zout en versgemalen peper

oud broodkruim of paneermeel

1 theel. komijnpoeder

500 g (gemengde) paddestoelen

3 eetl. bloem

1/2 l kippenbouillon

250 ml zure room

50 g boter

2 eetl. fijngehakte dille

4 grote penne

Een recept voor 4 personen afkomstig uit de Oekraïne. Daar worden in de keuken vogels van gehakt klaargemaakt. Het gehakt wordt in de vorm van drumsticks van kip gekneed en vervolgens gebakken. Om de stukken nep-kip écht te laten lijken wordt er een nep-botje, een ongekookt pijpje pasta, een penne of een andere soort, in gestoken. Bij de kalfsvogel eet men een romige saus en gebakken paddestoelen.

Bereiding: doe het gehakt in een kom. Kneed het ei, de geraspte ui, de fijngehakte knoflook, het komijnpoeder en zout en peper naar smaak door het gehakt. Meng zoveel broodkruim door het gehakt dat het een stevige consistentie heeft en niet uit elkaar valt. Maak eerst vier ballen van het gehakt en kneed ze dan, met vochtig gemaakte handen, in de vorm van een drumstick. Wentel ze door de bloem. Schud overtollig bloem af. Snijd de schoongeborstelde paddestoelen in plakjes. Verhit de boter in een koekenpan en bak het gehakt aan. Draai het vooral niet te snel om, dan valt het gehakt uit elkaar. Temper het vuur en bak het gehakt in ongeveer 20 minuten gaar. Draai het vlees tijdens het bakken af en toe om. Schep het vlees uit de pan. Bak nu de plakjes paddestoelen snel in het braadvet knapperig en lichtbruin. Voeg de bouillon en de zure room toe en roer alles goed door elkaar. Leg het vlees in de saus en warm het nog even goed door. Steek in elke drumsticks een pijpje pasta. Verdeel vlees, saus en paddestoelen over warme borden. Bestrooi het gerecht met dille. Eet er bijvoorbeeld basmatirijst bij.

Morgen: garnalen met courgettes.

    • Anne Scheepmaker