Italiaanse nek-aan-nek-race

De parlementsverkiezingen in Italië zijn uitgelopen op een uiterst spannende nek-aan-nek-race tussen de centrumlinkse Unie van Romano Prodi en het Huis van Vrijheden geleid door premier Silvio Berlusconi. Gisteravond om half elf gaf het onderzoeksbureau Nexus Silvio Berlusconi de overwinning in de Senaat en in het Huis van Afgevaardigden, maar onderzoeksbureau Piepoli hield vol dat Prodi zou gaan winnen.

Volgens Nexus zou Berlusconi's coalitie in het Huis van Afgevaardigden na telling van 89 procent van de stemmen uitkomen op 49,8 tegen 49,6 procent voor de Unie van Prodi. Het ministerie van Binnenlandse Zaken meldde dat De Unie van Prodi na het tellen van bijna de helft van de stemmen voor het Lagerhuis een voorsprong op Berlusconi had. De coalitie die de meerderheid haalt in de Kamer, krijgt een bonus van 25 zetels en mag de premier leveren.

In de Senaat stond volgens het ministerie na telling van 52.418 van de 59.816 stembureaus centrumrechts op een winst van 49,8 procent tegen 49,4 procent voor centrumlinks.

Gisteren in de loop van de dag kantelde het beeld van de uitslag. Nadat onderzoeksbureau Nexus gistermiddag direct na sluiting van de stembussen in een exit poll de overwinning had toegekend aan Prodi, kwam centrumrechts in de uren daarna terug. Zo zeer zelfs dat een Forza Italia-senator Berlusconi uitriep tot 'de beste opiniepeiler van Italië', omdat hij de laatste weken als enige zichzelf nog een kans op de overwinning gaf.

Hoe de uitslag uiteindelijk ook zal uitvallen, duidelijk is dat Italië tot op het bot verdeeld is. Het slechts denkbare scenario zou zijn dat de Senaat aan de ene partij toevalt en het Huis van Afgevaardigden aan de andere. Een situatie die zeer wel denkbaar is en die de oppositie in staat zou stellen om alle wetsvoorstellen van de regering weg te stemmen.

Een optie bij een mogelijk 'gelijk spel' zou kunnen zijn versneld aansturen op nieuwe verkiezingen.

    • Bas Mesters