Hiddink wordt coach Rusland

Guus Hiddink wordt de nieuwe bondscoach van het Russische voetbalelftal. Dat maakte de Nederlandse trainer van PSV gisteravond bekend in het VPRO-televisieprogramma Holland Sport. De afscheidnemende coach van landskampioen PSV begint na het WK in Duitsland aan zijn nieuwe taak. Zondag, bij NAC in Breda, is Hiddink voor het laatst actief als trainer van PSV.

Na wekenlang speculeren over zijn toekomst zei de 59-jarige voetbalcoach gisteren voor het eerst dat zijn toekomst in Rusland ligt. De overeenkomst is nog niet helemaal rond, maar de zaakwaarnemers van Hiddink zijn bezig met de afronding. “Als de laatste details zijn uitgewerkt, ga ik daar werken“, zei hij in Holland Sport.

Hiddinks nieuwe dienstverband gaat in na het WK voetbal (9 juni-9 juli), waarvoor het Russische team zich niet kwalificeerde. Op het WK leidt Hiddink het elftal van Australië, een functie die hij sinds de zomer van 2005 combineerde met zijn baan als hoofdcoach en technisch directeur van PSV. Hij blijft in principe tot aan het WK van 2010 verbonden aan de Russische voetbalfederatie. Dat jaar wordt het toernooi gespeeld in Zuid-Afrika.

Waarom Hiddink voor Rusland kiest, bleef vaag. “Je krijgt de vrije hand om dingen te doen zoals je gewend bent“, zei hij in Holland Sport. Hij gaf wel toe nog niet uitgebreid op de hoogte te zijn van het Russische voetbal. Hij is ook van plan om in Nederland te blijven wonen en op en neer te reizen naar Rusland.

De eerste belangrijke opdracht voor Hiddink wordt de kwalificatie voor het Europees kampioenschap van 2008 in Zwitserland en Oostenrijk. Rusland is in een kwalificatiereeks ingedeeld met onder andere Engeland, waar Hiddink lang in beeld was om de Zweed Sven-Göran Eriksson op te volgen.

Voor Hiddink wordt het zijn vierde baan als bondscoach. Eerder trainde hij Nederland, Zuid-Korea en Australië. Met Nederland haalde hij de kwartfinale op het EK van 1996 en de halve finale op het wereldkampioenschap in 1998, in Frankrijk. Met thuisland Zuid-Korea bereikte hij in 2002 eveneens de halve eindstrijd op het WK, wat hem daar een immense populariteit opleverde.

Met Australië plaatste Hiddink zich in november ten koste van Uruguay voor het WK in Duitsland. Voor het eerst sinds 1974, toen het WK ook in Duitsland werd gehouden, is Australië deelnemer aan het mondiale titeltoernooi. Hiddinks assistent tijdens het WK is oud-international Johan Neeskens. Die zal naar verwachting Hiddink ook naar Rusland vergezellen. Australië treft in de eerste ronde van het WK achtereenvolgens Japan, favoriet Brazilië en Kroatië. Tegen die laatste ploeg speelt Rusland op 6 september voor eigen publiek zijn eerste kwalificatieduel voor het EK van 2008.

hoofdartikel: pagina 7