het beeld

Ingovernabile! Tegen half twee 's nachts waren de ruziënde mannen in maatpakken op staatszender RAI Uno het over een ding eens: het land was onregeerbaar geworden. De verkiezingsthriller was nog steeds onbeslist: in de Kamer van Afgevaardigden leidde de oppositie met 0,1 procent, in de Senaat had premier Berlusconi één zetel voorsprong behouden. En beide, tegelijkertijd door dezelfde kiezers volgens verschillende systemen gekozen lichamen hebben even veel macht.

Ned.3 (VARA), De wereld draait door, 10 april, 19.33u.

Italië wordt wel eens de zieke man van Europa genoemd, in economisch, maatschappelijk en politiek opzicht. Maar je kunt er wel, staand aan de toog op vrijwel elke straathoek, een goddelijke cappuccino nuttigen, zoals oppositieleider Prodi demonstreerde in het NOS Journaal, dat hem vroeg in de avond op basis van peilingen alvast tot winnaar uitriep.

Ook de Nederlandse “glamourpriester“ (volgens acteur Roeland Fernhout in De wereld draait door) zei te hopen op een overwinning van de vereende krachten tegen Berlusconi. De in Rome wonende Bodar was te gast in het VARA-vooravondmagazine, vanwege de première van een reclamespot, die ook al inspeelt op de reputatie van de kwaliteit van het Italiaanse bestaan. Dit keer staan geen pittoreske grootmoeders in strijklicht olijfolie uit te persen of poserenNederlandse pensionados tussen de wijnranken als God in Toscane.

Neen, de commercial citeert de klassieke romantische Hollywoodkomedie Roman Holiday (William Wyler, 1953), waarin journalist Gregory Peck prinses Audrey Hepburn incognito achterop zijn scooter de charmante attracties van de Eeuwige Stad laat zien.

Maar de nieuwe spot van de Postbank begint met buiten eten, aan een met wit tafelkleed gedekt tafeltje dat uitkijkt op het Pantheon. Daar discussieert Bodar met columnist en Postbankreclamecoryfee Jan Mulder over de vraag of ongelovigen een hogere rente verdienen dan gelovigen. Die worden, volgens de geestelijke, later op een bevredigender wijze beloond. “We zitten toch niet in een reclame van de Postbank?“, vraagt hij nog bezorgd aan Mulder, die hem helemaal geruststelt: “Toch niet in Rome?“ Dan is er al een blauwe leeuw voorbijgescooterd, die het duo ook zal achtervolgen over de Via dei Fori Imperiali, met uitzicht op het Colosseum.

Bodar vertelde in De wereld draait door aan Claudia de Breij geen cent te hebben ontvangen voor zijn optreden, maar wel de Postbank te hebben gewezen op de mogelijkheid een fors bedrag te doneren aan een goed doel van zijn keuze. Welk doel, dat moet geheim blijven.

Maar misbruikt de bank, die eerder Mulder liet optreden met schrijver Remco Campert, niet de priesterlijke waardigheid voor een campagne ter promotie van rentepunten? Bodar vindt van niet. In zijn visie misbruikt hij namens de rooms-katholieke kerk eerder de Postbank, om vijf weken lang gratis op alle zenders mensen aan het denken te zetten over aardse en andersoortige beloningen.

Het lijkt op de verdediging van een woordvoerder van Achmea/Centraal Beheer vrijdag in Barend & Van Dorp (Talpa) van de commercial met Salomon Kalou en een perfecte dubbelgangster van minister Rita Verdonk. Die spot zou een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over de wenselijkheid van naturalisatie van de Ivoriaanse voetballer.

    • Hans Beerekamp