Guus Hiddink wordt bondscoach van Rusland

Guus Hiddink wordt de nieuwe bondscoach van het Russische voetbalelftal. Dat bekende de Nederlandse trainer van PSV gisteravond in het VPRO-televisieprogramma Holland Sport. De afscheidnemende coach van landskampioen PSV begint na het WK van deze zomer in Duitsland aan zijn nieuwe taak.

Na wekenlang speculeren over zijn toekomst zei de 59-jarige voetbalcoach gisteren voor het eerst dat zijn toekomst in Rusland ligt. De overeenkomst is nog niet helemaal rond, maar Hiddinks zaakwaarnemers zijn bezig met de afronding.

'Als de laatste details zijn uitgewerkt, ga ik daar werken', zei hij in Holland Sport. Enkele maanden geleden al had de Russische voetbalfederatie met grote stelligheid gemeld dat Hiddink als Russisch bondscoach zou worden aangesteld.

Hiddinks nieuwe dienstverband gaat in na het WK voetbal, waarvoor het Russische team zich niet wist te kwalificeren. Op het WK leidt Hiddink Australië, een job die hij sinds de zomer van 2005 combineerde met zijn baan als hoofdcoach en technisch directeur van PSV. De Varssevelder blijft in principe tot aan het WK van 2010 verbonden aan de Russische voetbalfederatie. Het WK 2010 wordt in Zuid-Afrika gespeeld.

Waarom Hiddink voor Rusland kiest, bleef vaag. 'Je krijgt de vrije hand om dingen te doen zoals je gewend bent', zei hij in Holland Sport. Hij gaf wel toe nog niet uitgebreid op de hoogte te zijn van het Russische voetbal. Hij is ook van plan om in Nederland te blijven wonen en op en neer te reizen naar Rusland.

Hiddinks eerste belangrijke opdracht wordt de kwalificatie voor het Europees kampioenschap van 2008 in Zwitserland en Oostenrijk. Rusland is in een kwalificatiereeks ingedeeld met onder andere Engeland, waar Hiddink lang in beeld was om de Zweed Sven-Goran Eriksson op te volgen.

Voor de 59-jarige trainer wordt het zijn vierde taak als bondscoach. Eerder trainde hij Nederland, Zuid-Korea en Australië. Met Nederland haalde hij de kwartfinale op Euro '96 en de halve finale op het WK in 1998. Met thuisland Zuid-Korea bereikte hij in 2002 eveneens de halve eindstrijd op het WK, wat hem daar een immense populariteit opleverde. Met Australië plaatste Hiddink zich in november ten koste van Uruguay voor het WK in Duitsland.