Freelancer en zwanger, dat kan best

Cathelijn Schilder (26) geeft als freelancer les en schrijft boeken. Inkomsten: gemiddeld 750 euro netto per maand Wonen: 50 euro Gas, water en licht: 90 euro Ziektekostenverzekering: 40 euro (na zorgtoeslag) Auto: 65 euro, exclusief benzine

Cathelijn Schilder Foto Maarten van Haaff Cathelijn Schilder, schrijver, amsterdam, 5 april 2006
Cathelijn Schilder Foto Maarten van Haaff Cathelijn Schilder, schrijver, amsterdam, 5 april 2006 Haaff, Maarten van

Waaruit haal je de meeste inkomsten, lesgeven of schrijven?

'Uiteindelijk wil ik het grootste deel van mijn inkomsten uit schrijven halen, maar tot nu toe levert lesgeven het meeste op. Eens per week geef ik Nederlandse les aan met name Marokkaanse en Turkse moeders op een basisschool en twee avonden geef ik de cursus korte verhalen schrijven bij het cursuscentrum Crea van de Universiteit van Amsterdam. De inkomsten uit het schrijven, jaarlijks zo'n 2.000 euro, zijn een extraatje. Vorig jaar is mijn eerste boek uitgekomen, De Eenling. Vooral de werkzaamheden om zo'n boek heen, zoals delen publiceren, leveren wat op. Daarnaast heb ik zakelijke schrijfopdrachten.'

Die 50 euro voor wonen is erg laag. Hoe kan dat?

'Mijn man en ik wonen antikraak in Amsterdam. Hoewel we hier prettig wonen, gaan we binnenkort verhuizen. We kunnen er opeens uitgezet worden en dat lijkt ons straks nogal vervelend, aangezien ik zwanger ben. We hebben een appartement gekocht in de Baarsjes voor 136.000 euro.'

Je bent freelancer en zwanger. Hoe vang je straks het financiële gat op?

'Ik heb de afgelopen tijd kunnen sparen en mijn man gaat straks meer werken. Ik leef van 750 euro per maand. Alle inkomsten daarboven laat ik op mijn zakelijke rekening staan. Bovendien heb ik af en toe meevallers, zoals van de belastingdienst. Afgelopen jaar kreeg ik zo'n 2.000 euro terug, omdat ik niet veel verdien en starter ben. Het lijkt me wel erg makkelijk om een vaste baan te hebben, omdat je dan doorbetaald krijgt tijdens je zwangerschap. Maar ik vind het ook wel stoer om het zelf te doen. Ik zie collega's in het onderwijs rekenen hoe ze het langst betaald verlof kunnen opnemen. Ik vind dat niet goed, omdat ze dan lang van school weg zijn. Mannen zouden meer verlof moeten krijgen.'

Ben je tevreden met je inkomen?

'Ja, ik ben absoluut niet zielig, ik werk tot ik genoeg heb. Ik zou fulltime kunnen lesgeven of een vast baantje kunnen nemen, maar dat wil ik niet. Ik vind het raar om les te geven over schrijven als ik het zelf niet doe en ik zou ongelukkig worden als ik niet zou kunnen schrijven. Het is soms een eenzaam bestaan, maar als een boek of verhaal af is, kan ik niks bedenken dat leuker zou zijn.'

Marleen Luijt

    • Marleen Luijt