Een minister met verborgen talent

Condoleezza Rice, achter de vleugel in haar huis in Washington. Ze wordt begeleid door vier bevriende strijkers.

Een minister met verborgen talent Door een onzer redacteuren Rotterdam. Condoleezza Rice, achter de vleugel in haar huis in Washington. Ze wordt begeleid door vier bevriende strijkers. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken heeft haar liefde voor kamermuziek lang buiten de pers weten te houden. Een journalist van The New York Times mocht onlangs een repetitie bij haar thuis bijwonen. Rice (51), die ter afleiding van het politieke leven ook aan fitness doet, speelt elke twee weken samen met (vlnr) Soye Kim (viool), Joshua Klein (viool), Robert Batte (cello) en Lawrence Wallace (altviool). Allen zijn advocaten. Rice noemt haar momenten achter de piano „de tijd dat ik de meeste afstand tot mijzelf heb, en ik koester dat”. Maar: „Worstelen met Brahms is niet bepaald ontspannend.” De minister is een bedreven pianiste. Op haar vijftiende won ze een concours, waarna ze Mozarts pianoconcert in d klein mocht uitvoeren onder begeleiding van het Denver Symphony Orchestra. Toen de beroemde Chinees-Amerikaanse cellist Yo-Yo Ma in 2002 de hoogste Amerikaanse onderscheiding voor artiesten kreeg, vroeg hij Rice om hem bij die ceremonie te begeleiden. De foto van het optreden hangt in de woonkamer van de minister. Rice is niet de eerste Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken die klassieke muziek speelt. Thomas Jefferson (1743-1826), de derde president van de VS en de eerste minister van Buitenlandse Zaken, was een uitstekend violist, die vooral hield van barokke trio-sonates. Voor haar dood hoopt Rice het tweede pianoconcert van Brahms te leren spelen, „het allermooiste muziekstuk”, dat als zeer moeilijk bekendstaat. Foto Stephen Crowley/The New York Times Secretary of State Condoleezza Rice and friends indulging in one of her passions at her home in Washington DC. The members of her quintet are, from the left: Soye Kim (violin), Joshua Klein (violin), Secretary of State Condoleezza Rice, center, Robert Batte (cello), and Lawrence Wallace (viola) PHOTO CREDIT: STEPHEN CROWLEY/THE NEW YORK TIMES Published in NYT 04/09/06 - ARTS & LEISURE Section
Een minister met verborgen talent Door een onzer redacteuren Rotterdam. Condoleezza Rice, achter de vleugel in haar huis in Washington. Ze wordt begeleid door vier bevriende strijkers. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken heeft haar liefde voor kamermuziek lang buiten de pers weten te houden. Een journalist van The New York Times mocht onlangs een repetitie bij haar thuis bijwonen. Rice (51), die ter afleiding van het politieke leven ook aan fitness doet, speelt elke twee weken samen met (vlnr) Soye Kim (viool), Joshua Klein (viool), Robert Batte (cello) en Lawrence Wallace (altviool). Allen zijn advocaten. Rice noemt haar momenten achter de piano „de tijd dat ik de meeste afstand tot mijzelf heb, en ik koester dat”. Maar: „Worstelen met Brahms is niet bepaald ontspannend.” De minister is een bedreven pianiste. Op haar vijftiende won ze een concours, waarna ze Mozarts pianoconcert in d klein mocht uitvoeren onder begeleiding van het Denver Symphony Orchestra. Toen de beroemde Chinees-Amerikaanse cellist Yo-Yo Ma in 2002 de hoogste Amerikaanse onderscheiding voor artiesten kreeg, vroeg hij Rice om hem bij die ceremonie te begeleiden. De foto van het optreden hangt in de woonkamer van de minister. Rice is niet de eerste Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken die klassieke muziek speelt. Thomas Jefferson (1743-1826), de derde president van de VS en de eerste minister van Buitenlandse Zaken, was een uitstekend violist, die vooral hield van barokke trio-sonates. Voor haar dood hoopt Rice het tweede pianoconcert van Brahms te leren spelen, „het allermooiste muziekstuk”, dat als zeer moeilijk bekendstaat. Foto Stephen Crowley/The New York Times Secretary of State Condoleezza Rice and friends indulging in one of her passions at her home in Washington DC. The members of her quintet are, from the left: Soye Kim (violin), Joshua Klein (violin), Secretary of State Condoleezza Rice, center, Robert Batte (cello), and Lawrence Wallace (viola) PHOTO CREDIT: STEPHEN CROWLEY/THE NEW YORK TIMES Published in NYT 04/09/06 - ARTS & LEISURE Section The New York Times

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken heeft haar liefde voor kamermuziek lang buiten de pers weten te houden. Een journalist van The New York Times mocht onlangs een repetitie bij haar thuis bijwonen.

Rice (51), die ter afleiding van het politieke leven ook aan fitness doet, speelt elke twee weken samen met (vlnr) Soye Kim (viool), Joshua Klein (viool), Robert Batte (cello) en Lawrence Wallace (altviool). Allen zijn advocaten. Rice noemt haar momenten achter de piano 'de tijd dat ik de meeste afstand tot mijzelf heb, en ik koester dat'. Maar: 'Worstelen met Brahms is niet bepaald ontspannend.'

De minister is een bedreven pianiste. Op haar vijftiende won ze een concours, waarna ze Mozarts pianoconcert in d klein mocht uitvoeren onder begeleiding van het Denver Symphony Orchestra. Toen de beroemde Chinees-Amerikaanse cellist Yo-Yo Ma in 2002 de hoogste Amerikaanse onderscheiding voor artiesten kreeg, vroeg hij Rice om hem bij die ceremonie te begeleiden. De foto van het optreden hangt in de woonkamer van de minister.

Rice is niet de eerste Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken die klassieke muziek speelt. Thomas Jefferson (1743-1826), de derde president van de VS en de eerste minister van Buitenlandse Zaken, was een uitstekend violist, die vooral hield van barokke trio-sonates.

Voor haar dood hoopt Rice het tweede pianoconcert van Brahms te leren spelen, 'het allermooiste muziekstuk', dat als zeer moeilijk bekendstaat.