Een miljoen in wording

Wie niet rijk geboren wordt, moet zelf zorgen voor zijn eigen 'levensreserve'.

Met het 'zaai- en oogstplan' kan zo'n reserve zomaar uitgroeien tot 1 miljoen euro.

Niet iedereen wordt vanzelf miljonair dankzij een eigen huis of een goed pensioen. De manier om dit te compenseren is het aanleggen van een levensreserve. Dat is een kapitaal dat de eigenaar met stukjes en beetjes bijeenscharrelt. Uiteindelijk kan die reserve uitgroeien tot een miljoen euro, zeker als je er vroeg mee begint en werkt volgens het zaai- en oogstplan, het Zeno-plan.

1De bedoeling van het Zeno-plan is om in 30 tot 40 jaar een vermogen van een miljoen euro op te bouwen. In die periode leer je je geldzaken te regelen en je bezittingen, schulden, inkomsten en uitgaven te overzien. Zo groei je uit tot de financiële planner van je eigen bedrijfje.

2De beste planner ben je zelf, want niemand heeft zoveel hart voor je zaken als jij. Je raakt thuis in de boeiende, vaak ondoorzichtige financiële wereld. Haal je het gestelde miljoen niet, dan beschik je waarschijnlijk toch, dankzij alle inspanningen, over een bedrag van vele honderdduizenden euro's.

3Zeno slaat ook op Zeno van Citium, de Griekse filosoof. De stoïcijn. Hij leefde van 340 tot 260 voor Christus en stichtte in Athene de filosofenschool Stoa. Volgens Zeno was gezond verstand de enige weg naar een rijk en gelukkig leven. Van hartstochten en passies moest hij niets hebben. Zijn favoriete eigenschappen zijn: moed, onwrikbaarheid en plichtsgetrouwheid. Bij het opbouwen van een Levensreserve moet je stoïcijns zijn. Dus: ban hartstochten uit, wees onverstoorbaar en gebruik je gezond verstand.

4Een miljoen is haalbaar met regelmatige besparingen en een goed, belastingvrij rendement op je spaargeld, beleggingen en andere investeringen. Jaarlijkse 3.600 euro sparen (300 euro per maand) levert tegen 8 procent rendement per jaar na veertig jaar een miljoen op. Voor een hogere opbrengst moet je meer opzij leggen, langer investeren of een hoger rendement maken.

5Dit plan is bedoeld voor iedereen, ongeacht burgerlijke staat, geslacht, beroep, inkomen of opleiding. Maar de leeftijd speelt wel een belangrijke rol. Wie jong begint, hoeft niet zoveel opzij te leggen als een ouder iemand. Of bereikt zijn doel eerder. Wat niet betekent dat je jong moet zijn om dit plan met succes te volgen. Wie ouder is, heeft vaak al iets achter de hand (een huis, een erfenis) en kan met dat vermogen evenveel en tijdig oogsten als jongeren.

6Je kan je nergens opgeven als deelnemer aan het Zeno-plan. Niemand neemt het initiatief van je over. Je staat er alleen voor. Je krijgt geen zetje. Je moet zelf de eerste stap zetten. Dat is ook de eerste hindernis op weg naar de finish.

7Je mag tussentijds stoppen, want een uitgangspunt van Zeno is dat je, waar mogelijk, altijd vrij beschikt over je miljoen in wording.

8Het geheim van deze strategie is de kracht van rente op rente. Opbrengsten, zoals rente op spaargelden, dividenden en koerswinsten, moet je niet uitgeven, maar direct weer inleggen, om er zo extra opbrengsten mee te behalen. Je groeiende saldo is een sneeuwbal die naar beneden rolt en steeds dikker wordt.

    • Adriaan Hiele