Duitse politie zoekt seriemoordenaar

Een mysterieuze moordenaar, die het voorzien heeft op Turkse winkeliers, heeft in Duitsland een negende slachtoffer gemaakt. Dat heeft de Duitse politie gisteren verklaard.

De eigenaar van een telefoonwinkel en internetcafé in Kassel werd donderdag dood gevonden, twee dagen na een soortgelijke moord in Dortmund op de eigenaar van een krantenkiosk.

De politie verklaarde niet te weten wie de dader is van de moord op Halit Y. (21), een Duitser van Turkse komaf. Drie mensen waren rond de tijd van de moord in het internetcafé aanwezig, maar geen van hen heeft de dader gezien.

Volgens de politie werd Halit Y. met het wapen doodgeschoten dat eerder is gebruikt bij de moord op acht andere eigenaars van winkels en snackbars. Het gaat om een pistool van het merk Ceska. Drie van de slachtoffers werden doodgeschoten in Neurenberg, twee in München, de anderen in Hamburg, Rostock, Dortmund en Kassel.

“Telkens zocht de moordenaar de slachtoffers op in hun winkel en schoot hij ze verschillende keren in het hoofd. De moorden dragen het stempel van een executie“, zei procureur Heiko Artkämper nadat het achtste slachtoffer was gevonden. Er werd niets gestolen en de slachtoffers lijken zich niet te hebben verzet. Er zijn geen tekenen dat de slachtoffers iets met elkaar te maken hebben gehad.

De eerste moord werd in 2000 gepleegd. Van de negen slachtoffers waren er acht van Turkse komaf; een was een Griek.

De politie onderzoekt of het gaat om een bende afpersers of dat politieke of raciale motieven aan de moorden ten grondslag liggen. Daarbij krijgen ze hulp van de Turkse autoriteiten.

De Duitse politie heeft een beloning van 30.000 euro uitgeloofd voor belangrijke informatie over de “kebabmoordenaar'.