De trend: totale controle over je herinneringen

2006 Vrouw met feilloos geheugen

Data-opslag bij Getronics in Lelystad. Foto Maurice Boyer Opslag van data bij Getronics Lelystad Foto NRC H'Blad, Maurice Boyer 010927
Data-opslag bij Getronics in Lelystad. Foto Maurice Boyer Opslag van data bij Getronics Lelystad Foto NRC H'Blad, Maurice Boyer 010927 Boyer, Maurice

Ze hoeft een datum alleen maar te horen. Vervolgens kan ze feilloos vertellen wat ze op die dag deed, welke gebeurtenissen het nieuws haalden en zelfs wat voor weer het was. De Amerikaanse hersenonderzoeker James McGaugh schreef in het maartnummer van het medische tijdschrift Neurocase voor het eerst over zijn grootste ontdekking van de afgelopen jaren: een vrouw met een ongeëvenaard geheugen. Om privacyredenen wordt ze voorlopig met 'AJ' aangeduid. De vrouw zou wel eens een voorbode kunnen zijn van een wetenschappelijk gestuurde evolutie. McGaugh onderzocht haar zes jaar lang. 'En het blijft ongelooflijk', verklaarde hij. 'Toen ik haar laatst voor de grap vroeg op welke data we in al die tijd hadden afgesproken, dreunde ze die in één keer allemaal op.' De hersenwetenschapper en zijn collega-onderzoekers zijn vastbesloten om erachter te komen op welke manier AJ haar herinneringen ordent. Proefpersonen zouden die geheugentechniek dan moeten nabootsen, zodat ook hun geheugen verandert in een perfect werkend datasysteem.

2026 Geheugenlens in het oog

Maar waarom zou je nog aan geheugengymnastiek doen, als er apparaten zijn die ervoor zorgen dat je niets meer vergeet? Rond 2020 heeft een Amerikaans technologiebedrijf met succes de geheugenlens geïntroduceerd. In de ooglens zit een met nanotechnologie vervaardigde camera, die alles vastlegt wat je ziet. Je kunt voorwerpen of personen 'bookmarken' door naar ze te wijzen. Verloren geraakte sleutels zijn daarna gemakkelijk terug te vinden: de lens draait gewoon het filmpje af van het moment waarop je de spullen voor het laatst zag. En als je weer eens bent vergeten hoe je nieuwe collega heet, laat de lens snel de naam zien.

2056 Pil om trauma te vergeten

Het menselijk geheugen is deels overbodig geworden. Over het onthouden van feitjes maakt niemand zich nog zorgen. Iedereen downloadt zijn geheugen een keer per dag op een krachtige computer. Opgedane kennis gaat nooit meer verloren, zelfs niet na de dood. Maar de meeste mensen willen bepaalde ervaringen juist wél vergeten. Daar is nu een pil voor. Het medicijn werkt op een bijzondere manier. Je roept een traumatische ervaring op en beleeft die in gedachten opnieuw. Dan slik je een 'herinneringstiller'. De stof propranolol zorgt ervoor dat hersencellen het trauma niet meer kunnen opslaan. De slagzin op de verpakking: houd uw geheugen schoon!

DENNIS RIJNVIS

Wetenschapsjournalist

    • Dennis Rijnvis