Chinezen gaan Rover produceren

De grootste autofabrikant van China, Shanghai Automotive Industry Corp (SAIC), wil volgend jaar in Europa beginnen met de verkoop van modellen van het voormalige Britse autoconcern MG Rover.

Daarmee zet SAIC een juridisch gevecht met landgenoot en rivaal Nanjing Automobile over de patentrechten op MG Rover-modellen op scherp. Nanjing Auto kocht in juli 2005 de restanten van MG Rover, nadat het bedrijf bij de stad Birmingham in april failliet was gegaan. Nog voor MG Rovers faillissement had SAIC echter de rechten op een van de laatste modellen gekocht, de Rover 75 saloon.

SAIC zei niet toe te zullen staan dat Nanjing ook Rover 75's produceert. Nanjing was gisteren niet beschikbaar voor een reactie. Een bijkomende juridische complicatie is dat het Duitse autoconcern BMW nog rechten heeft op de merknaam Rover. SAIC is naar eigen zeggen nog verwikkeld in onderhandelingen met BMW over deze kwestie.

SAIC produceert al modellen in joint ventures met het Amerikaanse General Motors en het Duitse Volkswagen. Deze zijn echter voor de binnenlandse Chinese markt bestemd. Vorig jaar exporteerde China voor het eerst meer auto's dan het importeerde. De uitvoer bestaat tot dusverre echter hoofdzakelijk uit lichte vrachtwagens, waarnaar met name in het Midden-Oosten veel vraag bestaat.

Daarnaast maken twee andere Chinese autobedrijven zich eveneens op om voet aan de grond te krijgen op de Westerse markt. Chery, producent van onder meer luxeterreinwagens, en Geely verwachten binnenkort te beginnen met de uitvoer van auto's naar de Verenigde Staten en Europa.