Bonden willen snel Europese steun voor de kippenboeren

DEN HAAG. De kippenboeren willen spoedoverleg met landbouwminister Veerman over steun aan bedrijven die gedupeerd zijn door de vogelgriep. Landbouworganisatie LTO en de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders (NOP) manen de minister tot spoed met de hulp voor de pluimveehouderij. Eurocommissaris Fischer Boel (Landbouw) heeft voor de pluimveesector, die lijdt onder de gevolgen van de Europese vogelgriepvondsten, een compensatieregeling opgesteld. De Europese landbouwministers moeten deze regeling nog goedkeuren.De Italiaanse en Franse regeringen hebben vooruitlopend op die regeling inmiddels al 100 miljoen en 63 miljoen euro uitgetrokken voor hulp aan hun kippenboeren. Nederland moet dat spoor volgen, vinden LTO en NOP, al heeft Nederland het gevaarlijke H5N1-virus nog niet. De pluimveesector, die zeer afhankelijk is van export, maakt niettemin moeilijk tijden door, omdat buitenlandse consumenten het kippenvlees en de eieren uit angst voor het virus laten liggen.