Begrafenis van Reve zaterdag in Machelen

De overleden schrijver Gerard Reve wordt zaterdagmiddag begraven in zijn Belgische woonplaats Machelen aan de Leie. Om twee uur begint de dienst in de katholieke kerk St. Michiel Cornelius Ghislenus aan de Gildestraat, geleid door pastoor Gabriël Desmaele. Sprekers zijn Reves voormalige uitgever Bert de Groot, Vlaamse schrijver Erwin Mortier en Reves levenspartner Joop Schafthuizen, die een tekst voordraagt van de bevriende bioloog Wim Bergmans, voor de fans bekend van Reve's boek Brieven aan Wim B..

Omdat tussen Witte Donderdag en Pasen in Vlaanderen geen dodenmissen worden gehouden, zal voorafgaand aan de begrafenis een eenvoudiger gebedsdienst (zonder consecratie en communie) plaatsvinden, maar volgens de pastoor zullen niet-katholieken het verschil niet merken. Tijdens de gebedsdienst zal een vers uit het Evangelie van Johannes centraal staan: “In het huis van mijn Vader zijn veel kamers.'

Het parochie-zangkoor zal zingen, met Yves Senden op orgel, sopraan Hilde Coppen als soliste en de gebroeders Kristof en Filip Martens op dwarsfluit en orgel. Naast het gebruikelijke Requiem, In paradisum, en de Kyriale zullen worden gespeeld: het Ave verum van W.A. Mozart, een Largo van Carl Stamitz, een kort koraal en Bist du bei mir van J.S. Bach en Il gardellino van Antonio Vivaldi.

Aansluitend vindt de begrafenis plaats op het nieuwe kerkhof van Machelen. Het oude kerkhof bij de kerk mag niet meer gebruikt worden, en voor Reve wordt geen uitzondering gemaakt, tot verdriet van de pastoor.

De plechtigheden zijn voor iedereen toegankelijk, maar in de kerk is slechts beperkte plaats: vijfhonderd zitplaatsen en honderdvijftig staanplaatsen. Het plaatselijke hotel kan de pastoor afraden, omdat het “een rendez-vous'-functie zou hebben.

Desmaele heeft Reve goed gekend van diens wekelijkse kerkbezoek. Dat Reve een waarachtig gelovige was, zoals velen betwijfelden, staat voor de pastoor vast: “Naarmate hij ouder en rustiger werd, kwam het geloof steeds meer bij hem boven. Een ongelovige gaat doorgaans ook niet iedere zondagochtend om elf uur naar de kerk. Maar het bleef een fantast en een provocateur. Als ik hem tegenkwam en vroeg: “Hoe gaat het', zeihij: “Goed. Maar bergaf.“

Waarschijnlijk wordt de begrafenis niet uitgezonden op de Nederlandse televisie, omdat geen van de omroepen daar geld of ruimte voor heeft. De netmanager wil dat de omroepen het zelf betalen, maar de NOS en de KRO hebben er de middelen niet voor.