Asscher loco in Amsterdam

Amsterdam heeft een nieuw college van burgemeester en wethouders. Er komen vier wethouders van de PvdA en twee van GroenLinks. De PvdA-fractie heeft hier gisteren mee ingestemd.

Bij de PvdA worden de huidige fractievoorzitter Lodewijk Asscher, de huidige wethouder Ahmed Aboutaleb, de stadsdeelvoorzitter van Zeeburg Tjeerd Herrema en de directeur Carolien Gehrels van Berenschot Communicatie wethouder. Voor GroenLinks nemen Kamerlid Marijke Vos en fractievoorzitter Maarten van Poelgeest deel aan het stadsbestuur. De twee partijen bereikten vorige week een definitief akkoord voor een nieuw college. Morgen maken ze de inhoud van het akkoord bekend. De gemeenteraad moet de benoeming van de wethouders nog bekrachtigen.

Ook hebben de twee partijen bekend gemaakt welke portefeuilles de kandidaat-wethouders moeten krijgen. Asscher wordt voorgedragen voor Financiën, Economische Zaken, Luchthaven en tevens voor de functie van loco-burgemeester. Aboutaleb blijft zijn huidige portefeuille Werk en Inkomen, Educatie, Jeugd en Diversiteit, Grote Stedenbeleid bekleden. Voor Gehrels is de portefeuille Kunst en Cultuur, Lokale Media, Sport en Recreatie, Bedrijven, Deelnemingen en Inkoop bedacht en Herrema krijgt Verkeer, Vervoer en Infrastructuur, waaronder de Noord-Zuidlijn, Volkshuisvesting en Monumenten.

Marijke Vos krijgt Zorg, Milieu, Personeel en Organisatie, Openbare Ruimte en Groen onder zich en Van Poelgeest Ruimtelijke Orde en Grondzaken, Waterbeheer en ICT.