Afghaanse kinderen gedood

Zes scholieren tussen zeven en tien jaar zijn vandaag gedood bij een raketaanval op een school in de Afghaanse provincie Kunar. De politie schrijft de aanval toe aan “de vijanden van Afghanistan“, waarmee zij de Talibaan bedoelt.

Twee raketten werden afgevuurd in de plaats Asadabad, de hoofdstad van Kunar, tussen Kabul en de Pakistaanse grens. Eén ervan landde op het plein van de school, waar les werd gegeven omdat in het schoolgebouw niet voldoende plaats was. “Scherven van de raket sloegen dwars door de kinderen heen“, omschreef de politiecommandant het incident. Onder de slachtoffers waren ook meisjes. Zeker veertien personen raakten gewond. Van een leraar is een been afgerukt.

De tweede raket kwam buiten het schoolterrein terecht en heeft geen gewonden gemaakt. Het is onduidelijk of de school het doelwit van de aanval was. De Talibaan nemen de nabijgelegen Amerikaanse militaire basis geregeld onder vuur, maar raken zelden doel.

Sinds hun verdrijving in 2001 hebben de Talibaan tientallen scholen aangevallen. Zij vinden het onderwijzen van meisjes strijdig met de islam. Ook scholen waar alleen jongens les krijgen zijn doelwit geweest. In die gevallen ging het om scholen waar ook andere onderwerpen dan de koran worden behandeld.