7 redenen om uit te gaan

1 uit eten met iens

Bij Mij

Den Haag. Nobelstraat 13. Telefoon (070) 345 40 17, keuken open 17.00-21.30u, zo-ma gesloten, Frans / Mediterraan, gem. prijs 3-gangen à la carte: 40,00 euro rolstoeltoegankelijk

Gastronomisch vernuft in de keuken met een seizoensgebonden twist. Laat je verrassen door citroencouscous en scharrelkwartel met bietencaramel. De bediening is zeer professioneel en een tikkeltje informeel, zonder opdringerig te worden, en het lukt hen met al hun enthousiasme een wijnarrangement aan te bevelen zonder daarvan de prijs te noemen. Hierdoor kan de rekening ongemerkt hoog oplopen, maar dat heeft de fijnproever ervoor over.

matig | Oeps, het roer is om! Maar niet de goede kant op. Als vaste klant van dit restaurant moet ik mijn mening nu bijstellen. De bediening was chaotisch. We hadden een tafeltje boven de keuken, hierdoor rook onze kleding door en door naar eten. (28-03-2006 M.B. te Den Haag)

goed | Gerechten zijn voortreffelijk (prima coquilles, perfect bereide runderlende). Leuk: kaart biedt de mogelijkheid om kleine of grote porties te nemen. Twee keer klein kan dus ook.(03-02-2006, A.v.d.H. te Den Haag)

Scène uit ‘Eternal Sunshine’

2 GUERRILLA ACTIE

Poëtische ingreep op DARK

Rotterdam: Museum Boijmans van Beuningen, Museumpark 18-20. Aanvang: 19.30u. Toegang: 10 euro. Inl/kaarten: www.wintertuin.nl & 010-441 94 00.

Literair productiehuis De Wintertuin pleegt vanavond een ingreep op DARK, een tentoonstelling over de 'donkere' kanten van het bestaan die nog tot en met 17 april te zien is in Museum Boijmans van Beuningen. Door middel van nieuwe poëzie en essays, samengebracht in een schaduwcatalogus, reageren vier dichters en denkers op de getoonde werken en het centrale thema van de expositie. Met Menno Wigman, F. Starik, Alfred Schaffer en Astrid Lampe.

3 FILM

Crossing the Bridge: The Sounds of Istanbul

In: Pathé Arena, Tuschinski, Amsterdam; Lumière, Maastricht; Lux, Nijmegen.

Fatih Akin maakte een aanstekelijke documentaire over alle soorten oosterse, westerse en gemengde muziek die in Istanbul te horen zijn. Alexander Hacke, bassist van de Duitse groep Einstürzende Neubauten, gaat op zoek naar wat er allemaal voor soorten muziek worden gemaakt in de Turkse stad. Zijn aanstekelijke enthousiasme en grenzeloze nieuwsgierigheid maken hem de ideale bemiddelaar. Omdat hij zelf muzikant is, krijgt hij al snel een band met de Turkse musici die hij opzoekt.

4 HERSENEN

Reset your Brain!

Utrecht: City/Movies, Voorstraat 89. Aanvang: 19.00u. Inl/kaarten: www.ru.nl/soeterbeeckprogramma

Filmvertoning en debat in het kader van de reeks Reset your Brain! over films die verwijzen naar hersenonderzoek en manipulatie van het brein. Vanavond: Eternal Sunshine of the Spotless Mind (Gondry, 2004). Aansluitend een debat over de werking van het geheugen. Maakt hersenonderzoek het mogelijk herinneringen te manipuleren? En wat laat de beeldtaal van de film zien over geheugenverlies? Sprekers: Prof.dr. Douwe Draaisma en prof.dr. Anneke Smelik.

5 FILMRETROSPECTIEF

De vergeten films van Valerio Zurlini (1926-1982)

T/m 3 mei in Filmhuis, Den Haag; Filmmuseum, Amsterdam; Plaza Futura, Eindhoven; Lantaren/Venster, Rotterdam; 't Hoogt, Utrecht. Inl: www.filmhuisdenhaag.nl

Filmhuis Den Haag wijdt een retrospectief aan de Italiaanse regisseur Valerio Zurlini, die tussen 1955 en 1976 acht films maakte. Twee 'vergeten' films stijgen boven de andere uit: Cronaca familiare (1962) en zijn laatste film Il deserto dei Tartari (1976). Het zijn rijpe kunstwerken waarin vorm en inhoud samenvallen.

6 SAMENLEVEN

Gemeenschapszin in nieuwe tijden

Rotterdam: Zaal de Unie, Mauritsweg 34. Aanvang: 20.00u. Toegang: gratis. Res: 010-433 35 34. Inl: www.dethermometer.nl

Wat kan gemeenschapszin nog betekenen in een stad als Rotterdam waar mensen uit allerlei culturen en met uiteenlopende leefstijlen wonen? En is 'samenleven' hetzelfde als integratie? Debat onder leiding van Jeroen Visser met o.a. Talja Blokland, Justus Uitermark, Gabriël van den Brink, Henca Maduro en Harlow Brammerloo. Onderdeel van de debatserie 'De thermometer', waarin de temperatuur van het maatschappelijk klimaat in stad en land wordt gemeten.

7 POËZIE

De zestigers: H.C. ten Berge

Amsterdam: De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10. Aanvang: 20.00u. Inl/res: 020-553 51 00 & www.slaa.nl

In 1996 kreeg H.C. ten Berge de Constantijn Huygensprijs voor zijn gehele oeuvre en onlangs werd hem de P.C. Hooftprijs toegekend. Vanavond zal hij zelf gedichten voordragen en wordt hij geïnterviewd door Ad Zuiderent. Cyrille Offermans verzorgt een inleiding en er wordt een fragment vertoond uit de Ten Berge-documentaire Een dichter in Texas uit 1982. Verder met Huub Beurskens, Stefan Hertmans en Jan Kuijper.

Den Haag. Nobelstraat 13. Telefoon (070) 345 40 17, keuken open 17.00-21.30u, zo-ma gesloten, Frans / Mediterraan, gem. prijs 3-gangen à la carte: 40,00 euro rolstoeltoegankelijk

Eet en mee op www.nrc.nl/iens