7 redenen om thuis te blijven

1 film

True Romance

Tony Scott (VS, 1994) Veronica, 22.25-00.45u.

De titel van True Romance verdient vele korreltjes zout. Hoe regisseur Tony Scott ook zijn best gedaan heeft er een doorsneefilm van te maken, het blijft op en top Tarantino (scenario). Al lopen de jongen en het meisje aan het slot schatrijk hand in hand de Mexicaanse zon tegemoet, nagenoeg alle andere personages zijn dan op de meest gruwelijke wijze naar de andere wereld geholpen. De gewelddadigheid van Tarantino is een hommage aan zijn helden uit B-films, strips en televisieseries. Clarence (Christian Slater) verkoopt strips. Op zijn verjaardag wordt hij versierd door de appetijtelijke blondine Alabama (Patricia Arquette). Na een wilde nacht bekent Alabama een callgirl te zijn, als verjaarscadeautje voor Clarence ingehuurd door zijn werkgever. Maar ze houdt inmiddels echt van hem en wil de rest van haar leven met Clarence doorbrengen. Het is een kwestie van een tas met kleren ophalen bij Alabama's souteneur, een blanke dealer die praat en gebaart als een rastaman. Dankzij een beschermengel (Val Kilmer) overleeft Clarence de bloedige confrontatie met de pooier. (HB)

Is het mooi weer?

2 documentaire

Het uur van de wolf: portret van Dora Dolz

Ned.3, 20.25-21.25u.

Cineaste Sonia Herman Dolf maakte een zeer persoonlijk portret van haar moeder, de Spaanse kunstenares Dora Dolz. In de documentaire portretteert Sonia Herman Dolz haar moeder op intieme wijze. Het portret gaat niet alleen over Dolz de kunstenares, maar ook over haar persoonlijke relaties, haar heimwee en over de mogelijkheid je lot in eigen hand te nemen.

3 kookstrijd

Herman zoekt chef

RTL5, 21.30-22.30u.

De strenge doch rechtvaardige Herman den Blijker gaat in dit nieuwe reality-programma op zoek naar een chefkok voor een nog te openen restaurant in Amsterdam. De negen kandidaten moeten een strenge selectie doorstaan om hun kennis van koken en hun doorzettingsvermogen te laten zien. Ze moeten talloze smaak- en kooktests ondergaan, maar ook verstand hebben van financiële zaken en personeelsbeleid.

4 wilde dieren

Last maneater: The killer tigers of India

National Geographic, 20.00-21.00u.

Tijgers worden al jaren met uitsterven bedreigd. Maar ze kunnen ook erg bedreigend zijn voor mensen. Het Sunderbans wildpark in India is een van de laatste plekken op aarde waar tijgers soms mensen doden en opeten. In de mangrovebossen brandhout verzamelen of vissen kan hier een dodelijke afloop hebben. Als een tijger je dood wil maken, doet hij dat ook.

5 filmpje maken

Maak je eigen filmpje

mm.dfilm.com/ index_moviemaker.html

Is er echt niets op tv dan kun je altijd nog je eigen film gaan maken. Met behulp van het programma 'Moviemaker' is dat heel gemakkelijk. En na afloop kun je je zelf geknutselde animatiefilmpjes via de mail naar je vrienden versturen. De eerste stap is het kiezen van het decor. Bijvoorbeeld een knetterend haardvuur, een psychedelisch behang of een Franse alp. Vervolgens stel je de cast van de film samen en maak je een script. De verhaallijn geef je aan door tekstballonnetjes in te vullen. Je kunt eeuwig variëren: maak bijvoorbeeld een film over een romantische ontmoeting tussen twee verliefde mensen, of laat iemand op de vlucht slaan voor een grizzlybeer. De sfeer van het filmpje kun je verder beïnvloeden doordat je mag kiezen voor verschillende geluiden, zoals een vrolijke 'spacesound', een hiphopbeat of een heavy metal-dreun. (LN)

6 poezending

Catflip

Via www.megagadgets.nl voor 14,95 euro

Voor een beetje genegenheid heb je veel over. Als je weer eens door je geliefde wordt genegeerd, omdat hij precies in dat streepje zonlicht wil zitten of die nepmuis vangen belangrijker vindt, weet je wat je te doen staat. Je moet de kat verwennen. De gewone droge brokken volstaan niet, er moet een blikje tegenaan. Jammer alleen dat dat blikvlees zo stinkt, en in de zomer ook nog dikke groene bromvliegen aantrekt. Daar is nu iets op gevonden: een voerbak met een scharnierend deksel. Het is even wennen voor je lieveling: hij moet op een pedaal gaan staan om de bak open te krijgen. Voor poezen die kunnen omgaan met een kattenluik zal dat geen probleem zijn, maar de wat minder grote lichten moet je even helpen. Dan heb je ook wat: de keuken ruikt niet meer naar de paai-maaltijden van Minoes, en het eten blijft langer vers. Kan in de vaatwasser. (JL)

7 site-seeing

Stedencams

www.easyexpat.com /mod/webcams_.htm www.amsterdam.info/webcam

Na een winter hard werken is het tijd voor grootstedelijk flaneren en gekke hapjes eten op een zonnig terras. Zou het mooi weer zijn in Parijs? Wie vanaf huis of kantoor een snelle indruk wil krijgen, kan via internet live meegluren op straten en pleinen van wereldsteden. Op de pagina voor expats staat een aantal steden-webcams handig verzameld; klik bij www.easyexpat.com rechtsonderaan op de knop 'webcams'. In Parijs zien we op het plein voor een zonovergoten 'Hôtel de Ville' de groepjes toeristen schuifelen. Ze staan kort stil, iemand zwaait, dan verdwijnen ze uit beeld. Minder jaloersmakend zijn de beelden uit San Francisco: wat glimt het wegdek van de Golden Gatebrug? Regen? Daar gaan we niet heen! Een dagje Kalverstraat is ook best leuk. Zie www.amsterdam.info/webcam voor live-beelden. (OvD)

Tony Scott (VS, 1994) Veronica, 22.25-00.45u.

Met bijdragen van Hans Beerekamp, Olga van Ditzhuijzen, Janna Laeven en Lineke Nieber

    • Lineke Nieber
    • Olga van Ditzhuijzen
    • Janna Laeven