Zwemsters verbeteren wereldrecord 4×100 vrij

Nederland heeft de wereldkampioenschappen zwemmen op de kortebaan (25 meter) in Shanghai gisteren afgesloten met drie medailles. Een dag nadat Marleen Veldhuis de estafetteploeg op de 4×100 meter vrije slag naar de eerste plaats én een wereldrecord (3.33,32) had geleid, verspeelde de 26-jarige zwemster uit Borne haar wereldtitel op de 50 meter vrije slag. Ze moest genoegen nemen met de bronzen medaille.

Zaterdag nog maakte Veldhuis indruk door als slotzwemster de tweede split-tijd (met vliegende start) ooit neer te zetten: 52,17. Een dag later wist de oud-waterpoloster geen passend vervolg te geven aan die prestatie. Op de kortste afstand moest Veldhuis met haar 24,25 voorrang verlenen aan de Australische veelvraat Lisbeth Lenton (23,97) en de Zweedse Therese Alshammar (23,98).

Aangeslagen hing de kopvrouw van de acht leden tellende Nederlandse ploeg naderhand in de belijning. 'Voor brons ga ik het water niet meer in, dat is wel de stap die ik heb gemaakt', constateerde Veldhuis naderhand tegenover persbureau ANP. Vrijdag op de 100 vrij (zilver) was ze ook verslagen door Lenton, die in totaal vijf gouden medailles won in het Qi Zhong-stadion in Shanghai. 'Ik heb geen idee waar het aan heeft gelegen. De 50 vrij gaat zo snel dat je bijna niet kan nadenken.'

Veldhuis bestreed dat haar enigszins teleurstellende race een gevolg was van de hectiek van een dag eerder, toen zij samen met Inge Dekker, Hinkelien Schreuder en Chantal Groot in het middelpunt van de aandacht stond na het verbluffende wereldrecord. Met 3.33,32 schrapte het viertal de negen jaar oude toptijd van China (3.34,55) uit de boeken. Volgens interim-bondscoach Marcel Wouda had het winnende kwartet zich in de series bewust ingehouden, om in de finale vervolgens vanuit een buitenbaan favoriet Australië te overrompelen.

Ook Veldhuis' coach Fedor Hes had geen sluitende verklaring voor de tegenvallende race. Hoewel hij het niet als excuus wilde aanvoeren, had zijn pupil - een astma-patiënte - in de door smog geteisterde Chinese miljoenenstad veel last van haar luchtwegen. 'Vanaf de eerste dag was het al mis. We hebben de medicatie duidelijk moeten verhogen. Zeker met het oog op 'Peking' [OS 2008, red.] moeten we daar echt iets aan doen.'

Ryan Lochte scherpte op de slotdag het wereldrecord op de 200 meter rugslag aan tot 1.49,05. Daarmee was de 22-jarige Amerikaan ruim een seconde sneller dan de toptijd, die Markus Rogan in december neerzette bij de EK kortebaan in Triëst: 1.50,43.