Zakelijkheid vormt de basis van landskampioenschap PSV

PSV1FC Groningen1

PSV-trainer Guus Hiddink met de kampioensschaal. Foto Reuters PSV Eindhoven coach Guus Hiddink holds the trophy in Eindhoven April 9, 2006. PSV Eindhoven retained the Dutch league title on Sunday with a 1-1 draw at home to Groningen, moving on to 80 points with two games left to play. REUTERS/Toussaint Kluiters
PSV-trainer Guus Hiddink met de kampioensschaal. Foto Reuters PSV Eindhoven coach Guus Hiddink holds the trophy in Eindhoven April 9, 2006. PSV Eindhoven retained the Dutch league title on Sunday with a 1-1 draw at home to Groningen, moving on to 80 points with two games left to play. REUTERS/Toussaint Kluiters REUTERS

Ruststand 0-1. 41. Nevland 0-1, 47. Farfan 1-1. Schds: Van Egmond. Tsch: 33.500.

PSV is de kampioen van de zakelijkheid. De formatie van de vertrekkende coach Guus Hiddink beschikt als geen andere over de kwaliteit de krachten te kunnen sparen om op het juiste moment toe te kunnen slaan. Het is symptomatisch dat het elftal gisteren in de thuiswedstrijd tegen FC Groningen met een punt (1-1) genoegen nam. Een kampioenswedstrijd zonder glans. De Eindhovense voetbalclub maakte minder doelpunten dan de naaste concurrenten AZ en Feyenoord, maar kreeg er ook minder tegen. Het bewijs van de effectiviteit schuilt in de volgende statistiek: PSV won dit seizoen twaalf keer een wedstrijd met slechts één doelpunt verschil.

Het stoort Hiddink en PSV als de speelwijze wordt afgeschilderd als 'Italiaans'. Wat daar ook onder verstaan mag worden, feit is wel dat de trouwe volgers van de Philips Sport Vereniging zelden aantrekkelijk voetbal zagen. Voor de weinig kritische en trouwe Eindhovense aanhang maakt het resultaat alles goed. Met het derde kampioenschap in de afgelopen vier jaar trekken ze een lange neus naar de rivalen uit de Randstad. De selectie vierde gisteravond op het Stadhuisplein van Eindhoven op grootse wijze feest. 'Helemaal niets voor Amsterdam', zong de aanhang van de Brabantse club.

De drie belangrijkste figuren achter het kampioenschap van PSV zijn Guus Hiddink, Phillip Cocu en Jefferson Farfán. De technisch directeur en hoofdtrainer moest na het vertrek van een aantal 'dragende' spelers als Mark van Bommel, Johann Vogel, Ji-Sung Park, Young-Pyo Lee en Wilfred Bouma opnieuw een flink aantal nieuwe spelers inpassen. En wederom lukte het Hiddink tegen alle verwachtingen in een kampioenselftal te smeden.

Van de aankopen Mika Väyrynen, Arouna Koné, Michael Reiziger, Michael Ball en Timmy Simons was de laatste verreweg de belangrijkste. De Belgische international voelde zich vanaf de eerste minuut thuis bij PSV en bewijst wekelijks zijn waarde in het sterke verdedigende blok met Gomes, Alex, André Ooijer en Cocu. Tegen FC Groningen maakte Simons één van zijn weinige misstappen, waardoor de Noor Erik Nevland zijn ploeg vier minuten voor rust op voorsprong zette.

De aanvaller Koné heeft nog niet bewezen dat hij negen miljoen euro waard is, maar voegt met zijn fabelachtige techniek en zijn snelheid wel een wapen toe aan PSV. Toen de Ivoriaan gisteren na rust Jason Culina verving kwam er direct meer dreiging in het elftal. In de 47ste minuut maakte Farfán de gelijkmaker. Väyrynen, Reiziger en Ball zijn vooralsnog geen aanwinsten gebleken. De vleugelverdedigers vormen de zwakste schakels van de ploeg die in de achtste finales werd uitgeschakeld in de Champions League door Olympique Lyon.

In vergelijking met het elftal dat een jaar eerder de halve eindstrijd van het Europese voetbaltoernooi haalde, leverde het huidige PSV vooral op het middenveld in aan creativiteit. Het vertrek van Van Bommel en Park is voor een deel opgevangen door het inpassen van jeugdspelers als Ibrahim Afellay en Ismaïl Aissati. Met de talenten heeft PSV twee spelers voor de toekomst in handen, maar het tweetal komt vooral nog fysiek te kort om constant te presteren.

Voorin beschikt PSV met de Peruaanse goaltjesdief Farfán over een voetballer van internationale klasse. Van zijn negentien competitiedoelpunten waren er vele van grote waarde. Zo maakte hij in de competitie maar liefst elf keer het eerste doelpunt van PSV. Ondanks zijn status binnen het elftal gedraagt Farfán zich buiten de lijnen nooit als een vedette. Zoals niemand zich binnen de club arrogant sterrengedrag aanmeet.

De 35-jarige aanvoerder Cocu is wat dat betreft de personificatie van het karakter van de succesploeg. De international is zowel binnen als buiten het veld de leider in de selectie. Cocu stuurt niet alleen zijn jongere collega's, maar is zelf dit seizoen met acht doelpunten opvallend trefzeker. En ook hij beschikt net als Farfán over de gave op belangrijke momenten te scoren. Verder is hij door zijn kennis van de Spaanse taal zeer belangrijk als verbindingsman in een selectie met veel spelers uit Zuid-Amerika.

Zo stabiel en solide als PSV zich dit seizoen manifesteerde in de Nederlandse voetbalstadions, zo onzeker is de toekomst van de club. Met Hiddink, Fred Rutten en René Eijkelkamp verdwijnt de hele technische staf. Daar komt het vertrek van hoofd jeugdopleidingen Joop Brand nog bij. Of dragende spelers als Cocu, Alex en Farfán blijven is nog allerminst zeker. Vlak voor zijn vertrek bewees Hiddink de club nog wel een grote dienst door doelman Gomes tot 2011 vast te leggen. De coach zal naar eigen zeggen waarschijnlijk volgende week bekend maken waar hij aan de slag gaat. 'Het wordt geen club', was het enige tipje van de sluier dat Hiddink op wilde lichten.

De nieuwe trainer zal samen met een technisch directeur wederom aan een ander elftal moeten bouwen. De clubleiding gaat op korte termijn onderhandelingen met kandidaten voeren. Het zou handig zijn als de nieuwe technische staf de Spaanse taal machtig is. Een van de redenen waarom Henk ten Cate, assistent-trainer van Barcelona, hoog op het lijstje staat. Bijkomend voordeel van de oud-trainer van onder meer Sparta, Vitesse en NAC is dat hij aanvallend voetbal predikt.

De successen van Hiddink zullen niet snel worden geëvenaard, maar het solide spel laat geen blijvende herinneringen na. Zelfs het duel met Groningen stond niet in het teken van vermaak. Een ploeg die zelfs in de kampioenswedstrijd genoegen neemt met een punt is wel erg zakelijk ingesteld.

Nader bekeken: Pagina 17

    • Koen Greven