Zachtjes, zonder berouw

Politici betuigen zelden spijt. Opréchte spijt. Dat is linke soep in de politiek. Spijt betuig je om het gezicht te redden of om ervan af te zijn. Ontslag is er nog zo een. Het lijkt eervol, maar meestal is het een ontlopen van verantwoordelijkheden. In plaats van oplossen knijp je er tussenuit. Inzake Irak zijn er maar weinigen die spijt hebben betuigd.

Wij waren destijds ook voor de oorlog. We baseerden onze argumenten voor een invasie op grond van feiten, die toen al omstreden waren, maar voor het gemak voor waar werden aangenomen. Langzaam maar zeker kwam de ene na de andere leugen boven tafel. De bewijzen deugden niet, de informatie was gebrekkig, er werden spelletjes gespeeld. De hachelijke situatie in het veld deed de rest.

Toch klinkt er drie jaar sinds het begin van de invasie van Irak nergens schaamte. Schijnbaar hoeft dat niet, want op de Irakezen en de ongelukkigen die in Irak zijn gestationeerd na, is er geen hond die zich nog voor het conflict interesseert. Iedere dag vijftig tot zestig doden. 33.000 Iraakse slachtoffers, meer dan 2.300 Amerikaanse families met een trauma, een slepend conflict.

Is het nu wel of geen burgeroorlog? Hoe lang blijft de bezettingsmacht? Waar eindigt het? Inderdaad, een oorlog beginnen is makkelijker dan hem eindigen.

Maar wat zou het. Zelfs in de VS is Irak verdwenen naar de marge van het nieuws. Laatste onthulling: Bush voerde zelf de regie over het selectieve lekken om de oorlog te rechtvaardigen. Is er iemand verbaasd? Nee toch zeker. De ene Bush-vertrouweling heeft de andere verraden. Oude spelers biechten op. Neocons keren zich tegen elkander. Ze lijden en misleiden. Maar spijt betuigen?

Je kunt het niet verwachten. Maanden, zelfs jaren hebben politici aan weerszijden van de oceaan hun mond gehouden. Ze stonden erbij en keken ernaar. Sinds het tij is gekeerd, kúnnen ze wel schreeuwen, maar hoe geloofwaardig is de hypocriet? Dan zit je het liever uit. Zachtjes en zonder berouw.

Oud-correspondent in China en (beginnend) filmmaker

    • Floris-Jan van Luyn