Weisglas bezorgd over leegloop Tweede Kamer

Kamervoorzitter Frans Weisglas (VVD) maakt zich zorgen over de status van het in zijn ogen hoogste politieke orgaan van Nederland, de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Dat zei hij dit weekeinde tegen het persbureau ANP in reactie op het aanstaande vertrek van zeker vijf Kamerleden. 'Na de laatste gemeenteraadsverkiezingen verliezen we weer tientallen jaren Kamerervaring aan colleges in gemeenten als Amsterdam, Almere, Enschede en Rotterdam', zei Weisglas. 'Ik maak me daar hele grote zorgen over.'

Volgens het meest recente overzicht verliest de Tweede Kamer Adri Duivesteijn (PvdA, naar college Almere), Marijke Vos (GroenLinks, naar college Amsterdam), Ruud Luchtenveld (VVD, naar college Amersfoort) en Myra Koomen (CDA, naar college Enschede). Eerder al maakte PvdA' er Peter van Heemst bekend lijsttrekker en - waarschijnlijk - ook fractievoorzitter te worden van de Rotterdamse PvdA-afdeling. En vorig jaar verruilde Kamerlid Laetitia Griffith haar zetel in de Kamer voor het wethouderschap in Amsterdam. Duivesteijn en Vos zaten sinds 1994 in de Kamer, Van Heemst sinds 1991.

Weisglas stelt vast dat de Tweede Kamer blijkbaar niet langer het hoogste doel is voor een politicus. 'Vroeger gingen politici vanuit de gemeenteraad naar het college van burgemeester en wethouders en daarna uiteindelijk naar de Tweede Kamer. Nu kiezen Kamerleden voor een baan in het college, terwijl de Tweede Kamer toch het hoogste controlerende college is.'

Duivesteijn, die gisteren te gast was in het televisieprogramma Buitenhof, wilde niets weten van de bezwaren van Weisglas. Volgens hem is het vlak na de raadsverkiezingen nu eenmaal zo dat Kamerleden af en toe naar het lokaal bestuur uitwijken, maar andersom gebeurt het ook. Duivesteijn was zelf negen jaar wethouder in Den Haag voordat hij in 1994 naar de Kamer kwam.

Sinds 22 januari 2003, de laatste verkiezingen voor de Tweede Kamer, vertrokken volgens Weisglas al zeker twintig Kamerleden. Dat is nog zonder de Kamerleden die halverwege 2003 hun Kamerzetel verwisselden voor een plaats in het kabinet. De leegloop bij de VVD-fractie is het grootst, daar vertrokken sinds de verkiezingen zes Kamerleden en splitste Geert Wilders zich van de fractie af.

Weisglas erkent dat hij weinig middelen heeft om iets te doen aan deze leegloop. 'Ik wil wel een klemmend beroep doen op de partijen om niet toe te geven aan de trend van nieuw, nieuw, nieuw', aldus Weisglas. 'Ze zouden beter kunnen kiezen voor ervaring op de bovenste plaatsen van de kieslijsten.' Bij alle partijen zijn de procedures voor de kandidaatstelling voor nieuwe Kamerleden inmiddels begonnen. Op 16 mei 2007 zijn er weer verkiezingen voor de Tweede Kamer.