Wankele volksopera

In Nabucco wordt een ouderwetse enscenering gecombineerd met een eigentijds decor.

Muzikaal en vocaal is de voorstelling wisselvallig.

Henk Smit als Zaccaria Foto Roger Cremers Nederland, Amsterdam, 31-03-2006 Verdi's Opera Nabucco in het RAI Theater in Amsterdam. In deze opera van Verdi worden de hoofdrollen vertolkt door Ernst Dani‘l Smid, Janice Dixon en Henk Smit. Jan Stulen dirigeert het maar liefst 75 leden tellende orkest en de 70 koorleden. De regie is in handen van Cox Habbema. Deze avond zal er bovendien een gastoptreden plaatsvinden van de winnares van Una Voce Particulare in de rol van Fenena. Deze Nabucco is oorspronkelijk en modern tegelijk. Naast prachtige decors van Paul van Well, die verwijzen naar de periode waarin het verhaal zich afspeelt is door Henk Haselager en zijn team een digitale videoanimatie gemaakt die het verhaal mee vertelt. PHOTO AND COPYRIGHT ROGER CREMERS
Henk Smit als Zaccaria Foto Roger Cremers Nederland, Amsterdam, 31-03-2006 Verdi's Opera Nabucco in het RAI Theater in Amsterdam. In deze opera van Verdi worden de hoofdrollen vertolkt door Ernst Dani‘l Smid, Janice Dixon en Henk Smit. Jan Stulen dirigeert het maar liefst 75 leden tellende orkest en de 70 koorleden. De regie is in handen van Cox Habbema. Deze avond zal er bovendien een gastoptreden plaatsvinden van de winnares van Una Voce Particulare in de rol van Fenena. Deze Nabucco is oorspronkelijk en modern tegelijk. Naast prachtige decors van Paul van Well, die verwijzen naar de periode waarin het verhaal zich afspeelt is door Henk Haselager en zijn team een digitale videoanimatie gemaakt die het verhaal mee vertelt. PHOTO AND COPYRIGHT ROGER CREMERS Roger Cremers - 2006

Het beste dat men kan zeggen van Verdi's Nabucco in het Amsterdamse Rai Theater is dat de voorstelling van de nieuwe 'Hollandse Volksopera' eruitziet als in een ambitieus Italiaans operatheater in een provinciestad. Een ouderwetse enscenering wordt hier gecombineerd met eigentijdse vernieuwing van het decor. Want op de achtergrond zijn er videobeelden die het bijbelse drama situeren in het Assyrië van koning Nebukadnezar, die het joodse volk gevangen houdt.

Zo ziet het publiek voor de eerste opkomst van Nebukadnezar hem al te paard op zich afstormen. En het beroemde Slavenkoor wordt hier gezongen aan de oevers van de rivier de Eufraat, lieflijk begroeid met weelderig groen. Het projectiescherm is de moderne versie van het negentiende-eeuwse geschilderde sfeervolle achterdoek. En zo oogt deze Nabucco, Verdi's eerste succes uit 1842, toch antiek in de regie van Cox Habbema. Dat is ook de bedoeling van producent Saim Simsek, die met vier producties per jaar opera wil brengen met Nederlandse zangers en zonder regisseur die het publiek aanzet tot nadenken.

De bewegingen van het koor zijn inderdaad voorspelbaar symmetrisch, de gebaren van de zangers zijn de bekende clichés, voor de hoofdrollen zijn er fraaie kostuums van Aziz Bekkaoui. Habbema verschaft echter geen spektakel. Nebukadnezar komt niet te paard het toneel op. En tijdens het Slavenkoor blijft het volk liggen, ook bij dat crescendo waarbij men verwacht dat de joden opstaan en hun armen ten hemel verheffen.

Muzikaal en vocaal is de voorstelling in de ongenadige Rai-akoestiek nogal eens wankel en wisselvallig. Tijdens de première groeide Ernst-Daniel Smid in de titelrol slechts langzaam naar enige dramatiek. Naast de Zaccaria van Henk Smit, een operamonument, zijn er redelijke rollen van Francis van Broekhuizen (Fenena) en Harry van der Plas (Ismaele). Janice Dixon voldoet als de gefrustreerde slavin Abigaille.

Nabucco. Regie: Cox Habbema. Gezien: 7/4 Rai Amsterdam. t/m 28/4. www.viable.nl.
    • Kasper Jansen