`VS willen adviseurs NAVO in Darfur legeren`

Washington, 10 april. De Amerikaanse regering wil dat enkele honderden NAVO-adviseurs naar de West-Soedanese regio Darfur worden gestuurd om de 7.000 man sterke Afrikaanse vredesmacht ter plaatse te helpen de bevolking te beschermen. Dat heeft The Washington Post vandaag gemeld. Volgens de krant, die anonieme regeringsbronnen citeert, zouden Amerikaanse militairen onder die adviseurs moeten zijn. President Bush heeft al eerder opgeroepen de NAVO, die de Afrikaanse macht nu beperkte logistieke steun geeft, een leidende rol in Darfur te geven. De speciale VN-afgezant in Soedan, Jan Pronk, is tegen een uitgebreide rol voor de NAVO die volgens hem nooit door de Soedanese regering zal worden geaccepteerd. Khartoum ziet een NAVO-interventie als inleiding op een gewelddadige regimewijziging naar Iraaks voorbeeld.