VS steunen milities in verdeeld Somalië

De Verenigde Staten steunen Somalische milities bij hun strijd tegen islamitische fundamentalisten om controle van de hoofdstad Mogadishu. Een anonieme Amerikaanse regeringsvertegenwoordiger heeft dat bevestigd tegenover het persbureau AP.

Islamitische geestelijken in Mogadishu hebben de VS er eerder van beschuldigd een coalitie van Somalische krijgsheren te steunen. Ook buitenlandse onderzoekers zeiden dat de VS zich met de strijd in Somalië bemoeien. Het is voor het eerst dat de VS erkennen dat ze zich in het gevecht om de hoofdstad hebben gemengd.

Volgens de anonieme Amerikaanse regeringsvertegenwoordiger zitten in Mogadishu allerlei prominente leden van het terreurnetwerk al-Qaeda, die op de Amerikaanse lijst van meest gezochte terroristen staan. Ze zouden onder bescherming staan van de Unie van Islamitische Rechtbanken, een groep van fundamentalistisch islamitische geestelijken. Die groep presenteert zich in de hoofdstad als alternatief voor de krijgsheren die Somalië al vijftien jaar verdelen.

Een aantal Somalische krijgsheren is een alliantie aangegaan om de Unie te bestrijden. Ze zeggen dat ze strijden tegen het terrorisme. In het verleden maakten ze jacht op mensen die door de VS werden verdacht van terrorisme. Ze leverden die verdachten uit voor geld. De invloed van de alliantie is de afgelopen maanden sterk toegenomen, omdat ze over veel geld kan beschikken en regelmatig nieuwe aanvoer van wapens uit het buurland Ethiopië krijgt. Steeds meer strijders sluiten zich aan bij de alliantie, sinds ze het maandloon van 60 naar 160 dollar heeft verhoogd.

Volgens de Verenigde Staten krijgt ook de Unie van Islamitische Rechtbanken steun uit het buitenland in de vorm van geld en wapens. Waarnemers melden de laatste maanden steeds meer schendingen van het wapenembargo dat de Verenigde Naties tegen Somalië hebben ingesteld. Vorige maanden kwam het in Mogadishu tot een bloedig treffen tussen de Unie en de alliantie. Zeker tachtig mensen stierven. Westerse hulpverleners zeggen dat beide kampen zich opmaken voor een beslissende slag.