'VS maken plannen voor oorlog tegen Iran'

Ten aanzien van het omstreden nucleaire programma van Iran zoekt de Amerikaanse regering allereerst een diplomatieke oplossing. Dat heeft een hoge functionaris gisteren gezegd na berichten in de Amerikaanse pers dat men druk bezig is plannen te maken voor militaire actie, zo nodig met inzet van nucleaire wapens. Deze berichten zijn 'slecht geïnformeerd', aldus de zegsman die ze echter niet zonder meer van de hand wees. De VS hebben militaire actie tegen Iran nooit uitgesloten.

In het nieuwste nummer van het blad The New Yorker schrijft de invloedrijke onderzoeksjournalist Seymour Hersh op basis van anonieme bronnen dat het Witte Huis wijziging van de machtsstructuur als enige oplossing voor de kwestie-Iran ziet, 'en dat betekent oorlog'. Een zware bombardementscampagne zou het islamitische regime vernederen en tot een opstand leiden. The Washington Post meldde gisteren dat de regering militaire opties bestudeert als onderdeel van een bredere strategie om Iran te dwingen elk idee van een kernwapen op te geven.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Straw, zei dat militaire actie 'niet op de agenda' stond, en noemde het idee dat de VS tactische kernwapens zouden kunnen gebruiken 'compleet gestoord'. Hij zei dat er geen casus belli is en dat niemand zeker is van Irans bedoelingen.