Veldhuis onttroond, record met estafette

Nederland heeft de wereldkampioenschappen zwemmen op de kortebaan (25 meter) in Shanghai gisteren afgesloten met drie medailles. Een dag nadat Marleen Veldhuis de estafetteploeg op de 4×100 meter vrije slag naar de eerste plaats én een wereldrecord (3.33,32) had geleid, verspeelde de 26-jarige zwemster uit Borne haar wereldtitel op de 50 meter vrije slag. Ze moest genoegen nemen met de bronzen medaille.

Zaterdag nog maakte Veldhuis indruk door als slotzwemster de tweede split-tijd (met vliegende start) ooit neer te zetten: 52,17. Een dag later wist de oud-waterpoloster geen passend vervolg te geven aan die prestatie. Op de kortste afstand moest Veldhuis met 24,25 voorrang verlenen aan de Australische Lisbeth Lenton (23,97, in totaal vijf gouden medailes) en de Zweedse Therese Alshammar (23,98).

Veldhuis bestreed dat haar teleurstellende race een gevolg was van de hectiek van een dag eerder, toen zij samen met Inge Dekker, Hinkelien Schreuder en Chantal Groot met 3.33,32 de negen jaar oude toptijd van China (3.34,55) uit de boeken had geschrapt.

Ryan Lochte scherpte op de slotdag het wereldrecord op de 200 rug aan tot 1.49,05. Daarmee was de 22-jarige Amerikaan ruim een seconde sneller dan de toptijd (1.50,43) van Markus Rogan.