Theorie Ajax verschilt van de werkelijkheid

Ondanks winst op AZ blijft Ajax ploeteren.

Trainer Danny Blind gelooft niet meer in een opleving van zijn spelers.

AZ-aanvaller Kenneth Perez, volgend seizoen in dienst van Ajax, raakt de paal in de Arena. AZ verloor, maar houdt de tweede plaats in handen. Ajax blijft door de zege in de race voor de play-offs. Foto Pro Shots / Jasper Ruhe Ajax - AZ , 09-04-2006 , 1-0 , Kenneth Perez schiet de bal op de paal
AZ-aanvaller Kenneth Perez, volgend seizoen in dienst van Ajax, raakt de paal in de Arena. AZ verloor, maar houdt de tweede plaats in handen. Ajax blijft door de zege in de race voor de play-offs. Foto Pro Shots / Jasper Ruhe Ajax - AZ , 09-04-2006 , 1-0 , Kenneth Perez schiet de bal op de paal Ruhe, Jasper

In theorie kan het dit seizoen nog goed komen met Ajax. Een thuisoverwinning op Vitesse brengt de ploeg van trainer Danny Blind woensdag dicht bij de play-offs. Met dank aan AZ dat gistermiddag verzuimde om het krachtsverschil in doelpunten uit te drukken. Ajax heeft zelfs de mogelijkheid een echt prijsje te winnen, want het speelt immers ook nog de bekerfinale tegen PSV.

Maar wie de Amsterdamse ploeg voor eigen publiek zag ploeteren tegen AZ, kan zich nauwelijks voorstellen dat het zwalkende elftal nog meer uit het vuur sleept dan hetgeen al is bereikt. Namelijk deelname aan het UEFA-Cuptoernooi. Blind verwacht dat een aantal basiskrachten de komende weken zal terugkeren van blessures. De aarzeling in zijn stem maakte al duidelijk dat de trainer er niet in gelooft dat die spelers voor een enorme opleving kunnen zorgen in de beslissende fase van het huidige seizoen.

De Arena was voor het duel met AZ voor de verandering eens goed gevuld (ruim 50.000 toeschouwers). Alle seizoenkaarthouders wilden deze wedstrijd kennelijk niet missen. De belangstelling van het publiek werd, zoals zo vaak dit seizoen, niet beloond. Ajax en AZ voerden vooral in de eerste helft een armetierig schouwspel op. Bij AZ, dat zich al weken door middel van spelerswisselingen voorbereidt op de play-offs, ontbrak duidelijk het heilige vuur. Blind keek niettemin met jaloerse blikken naar het team van Louis van Gaal, de trainer met wie hij als speler zoveel successen heeft behaald. Vooral in de tweede helft speelde AZ zoals Ajax dat volgens de huisstijl behoort te doen: met veel snelheid op de vleugels, een inschuivende centrale verdediger voor een man-meer-situatie op het middenveld en een echte nummer tien achter de spitsen. Het ontbrak echter AZ aan geluk. Het doelpunt dat Nourdin Boukhari in de eerste helft maakte, bezorgde Ajax de overwinning. Van Gaal: 'Voor ons was het een prestigeduel, Ajax had de punten broodnodig.'

De grootste kans op een treffer voor AZ kreeg Kenneth Perez. Hij schoot twintig minuten voor tijd van dicht bij al struikelend op de paal. Perez heeft reeds een contract getekend bij Ajax en was iedereen voor met zijn opmerking: 'Néé, ik miste die kans niet expres.' Hij werd licht getoucheerd bij zijn inzet en dat bracht hem uit balans. Perez speelt het liefst alle wedstrijden, maar kreeg van Van Gaal de afgelopen weken verschillende keren rust. Hij wekte de indruk verschrikkelijk te balen van de nederlaag. Ook Perez deelde echter in de eerste helft in de gezapigheid bij AZ.

Van Gaal had zich zijn terugkeer in de Arena, waar hij vorig seizoen opstapte, anders voorgesteld. Het begon voor de inwoner van Noordwijk nog goed, toen hij door Ajax-supporters met gejuich werd ontvangen. Ook tijdens de wedstrijd scandeerden Amsterdamse fans zijn naam. 'Ik had niet verwacht dat ik hier zou worden toegejuicht. Dat beschouw ik toch als een teken van waardering', reageerde Van Gaal blij verrast. Maar over het resultaat was hij uiteraard minder te spreken. 'Ik heb de pest in dat we hebben verloren. We hadden minimaal één doelpunt moeten maken. AZ heeft het spel gemaakt.'

Ten minste twee toeschouwers in de Arena keken terug op een uiterst nuttige middag. Dat waren bondscoach Marco van Basten en zijn metgezel John van 't Schip. Zij zagen een aantal internationals en één potentiële WK-ganger door de mand vallen. AZ-verdediger Joris Mathijsen zag als laatste man Boukhari over het hoofd toen de Ajacied wegglipte bij zijn directe tegenstander Denny Landzaat. Zo kon de middenvelder 1-0 aantekenen. Landzaat, al weken uit vorm, moet vrezen dat hij zijn plek in het Nederlands elftal vooralsnog is kwijtgeraakt aan Mark van Bommel. Mathijsen kan dit seizoen terugkijken op verschillende ongelukkige momenten. Wel maakte hij gistermiddag Klaas-Jan Huntelaar onschadelijk. Op basis van deze wedstrijd en andere duels tegen opponenten van enig niveau is de topscorer beslist nog geen international en lijkt het logischer dat hij met bondscoach Foppe de Haan meegaat naar het jeugd-EK in Portugal.

Ook Ajacied Hedwiges Maduro toonde aan dat hij nog ver verwijderd is van zijn topvorm. Toch waren er wat lichtpuntjes voor Van Basten en Van 't Schip. Linksback Tim de Cler van AZ was misschien wel de beste speler van het veld. En Maarten Stekelenburg verrichtte een aantal uitstekende reddingen. De Ajax-doelman is de laatste weken aardig op dreef en solliciteert opzichtig naar de derde keepersplek voor het WK.

    • Erik Oudshoorn