Theaterlied-prijs voor Van Merwijk

AMSTERDAM, 10 APRIL. Jeroen van Merwijk (50) heeft gistermiddag de Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste theaterlied van het jaar gewonnen met het nummer Dat vinden jongens leuk. Hij ontving de prijs - een borstbeeldje van Annie M.G. Schmidt en 3500 euro - uit handen van staatssecretaris Medy van der Laan, die hem een ”moderne minstreel” noemde. In zijn dankwoord pleitte Van Merwijk voor studie naar de invloed van de zaterdag overleden Gerard Reve op het Nederlandse cabaret. Hij wees daarbij op Reve-adepten als Hans Dorrestijn, Erik van Muiswinkel, Diederik van Vleuten en hijzelf. Dat vinden jongens leuk, werd door juryvoorzitter Frits Spits betiteld als ”een echt klassiek cabaretlied”. Het beschrijft eerst allerlei voorbeelden van jongenskattekwaad (”een beetje rondhangen op straat / en stoere jongenspraat / en vreemdelingenhaat”) en gaat allengs over in een opsomming van militaire misdragingen (”vastgebonden mannen slaan / boven op een bijna dode oude vrouw gaan staan”)