Socialisten op kop in Hongarije

In Hongarije heeft de socialistische regeringspartij MSzP gisteren in de eerste verkiezingsronde een krappe overwinning geboekt. Met 43,21 procent van de stemmen bleef MSzP voor op uitdager Fidesz, de centrumrechtse oppositiepartij die 42,03 procent kreeg.

Ruim tweederde van de 8 miljoen kiezers bracht een stem uit. Tegen de verwachting in haalden de twee kleine partijen, de links-liberale SzDSz, partner in de huidige coalitieregering, en de conservatieve oppositiepartij MDF (Hongaars Democratisch Forum) de kiesdrempel van vijf procent. SzDSz kreeg 6,5 procent, MDF 5,04 procent. De rechts-extreme splinterpartijen Miép en Jobbik, die met een gezamenlijke lijst kwamen, bleven steken op een totaal van 2,18 procent en blijven buiten het parlement.

Het Hongaarse kiesstelsel wordt grotendeels bepaald door de stemming in 176 kiesdistricten. In 67 van de districten won een kandidaat gisteren de absolute meerderheid. In de 109 resterende districten moet een tweede ronde, op 23 april, de doorslag geven.

Premier Ferenc Gyurcsány vierde de voorlopige winst van zijn partij MSzP met zijn aanhang in het centrum van Boedapest. 'We hebben een primeur', zei Gyurcsány. 'Voor het eerst sinds de val van het communisme gunnen de Hongaren een zittende coalitieregering een tweede termijn.' Elders in de stad stelde oppositieleider Viktor Orbán van Fidesz zijn achterban gerust. 'We hebben nog niet verloren.' Net als Gyurcsány riep Orbán zijn achterban op om de campagnestrijd voort te zetten.

Bij de vorige verkiezingen, in 2002, kwam Fidesz pas na de tweede verkiezingsronde als nipte winnaar uit de bus, waarna de partij van ex-premier Orbán onvoldoende steun had om een coalitieregering te smeden. Ditmaal zijn de kansen van Fidesz nog kleiner, zeggen politieke analisten. Fidesz mist nu ook de steun van voormalig coalitiepartner MDF. In de campagnestrijd kwam het tot een conflict tussen MDF-leider Ibolya Dávid en Fidesz-leider Orbán.

De regerende socialisten en liberalen willen de problemen van het land - oplopend begrotingstekort, stijgende werkloosheid en een zieltogende gezondheidszorg - te lijf met een marktgericht beleid met ruimte voor privatisering van bedrijven en ziekenhuizen. Fidesz wil de privatisering juist een halt toeroepen en het Hongaarse midden- en kleinbedrijf voorrang geven boven buitenlandse investeerders. Fidesz, dat samenwerkt met de christen-democratische partij KDNP, ijvert voor het herstel van 'patriottische en christelijke waarden'. 'Maar nu ook MDF in het linkse kamp zit staan we er alleen voor', schrijft de Fidesz-gezinde krant Magyar Nemzet.

    • Tijn Sadée