Roddel of afpersing in NY

De Amerikaanse federale recherche FBI onderzoekt een freelancer voor de roddelpagina van The New York Post wegens mogelijke journalistieke afpersing. Columnist Jared Paul Stern zou ten minste 100.000 dollar hebben geëist van de supermarktmiljardair Ron Burkle in ruil voor het niet langer publiceren van negatief nieuws over hem.

Stern vulde tweemaal in de week de goed gelezen Page Six gossip column. Vrijdag werd het nieuws over zijn vermeende chantagepraktijken op de voorpagina gezet door de grote concurrent van de Post, The Daily News. Deze woordspeelde er dit hele weekeinde lustig op los met koppen als Page Sick en Page Fix. Voor vandaag zijn 'nieuwe sensationele onthullingen' beloofd. De twee bladen trachten regelmatig elkaar de grond in te schrijven.

Vrijdag meldde de Post het nieuws rond Stern zelf ook. Zij het in een berichtje op pagina 3, en met de mededeling dat de Post het nieuws 'gisteren als eerste had gebracht'. Op de website, althans.

Volgens betrokkenen bij het onderzoek mailde Stern lange tijd met een assistent van Burkle. Vorige maand sprak Stern tweemaal persoonlijk met de miljardair, in New York. Deze ontmoetingen werden door rechercheurs in het geheim op video opgenomen, vertelde een anonieme politiebron aan persbureau AP. Eenmaal luisterden agenten vanuit een aangrenzende kamer mee.

Onder meer kwaliteitskrant The New York Times citeerde gisteren fragmenten van deze opgenomen gesprekken. Stern liet via zijn advocaat weten dat hij 'er in geluisd is': er zou te selectief geselecteerd zijn uit de conversaties tussen hem en Burke. Volgens de journalist onderhield hij contact met Burkle nadat deze hem benaderde met het verzoek om - tegen betaling - positief over hem te berichten. Ook zou Burkle hebben willen investeren in Sterns eigen kledingmerk. De miljardair heeft nog niet gereageerd op de zaak.