retour den haag-brussel

Geschilderd door EU-ministers Freitag, den 7. April 2006, begann das zweitägige informelle Treffen der EU-Finanzminister in der Wiener Hofburg. Am Abend wurde zum Galadinner ins Palais Liechtenstein geladen. Die Minister und Gouverneure der Nationalbanken durften sich vorher alllerdings auf einer in EU-Blau gehaltenen Leinwand verewigen und malten so gemeinsam "Das Bild Europas" Im Bild: das fertige Gemälde. Das fertige Bild soll zu einem karitativen Zweck versteigert werden. FOTO: ÖSTERREICHISCHE PRÄSIDENTSCHAFT / HOPI-MEDIA / GEORGES SCHNEIDER HOPI-MEDIA

De derde kandidaat

Verwarring alom afgelopen zaterdag in Ermelo. Op een partijraad van de VVD over Europa zouden twee van de drie lijsttrekkerskandidaten, Mark Rutte en Rita Verdonk, aanwezig zijn. In de media werd de komst van de twee al gauw omgedoopt tot de eerste echte confrontatie tussen de twee concurrenten sinds Verdonk zich vorige week formeel kandideerde.

Maar de derde kandidaat, Kamerlid Jelleke Veenendaal, zou niet in Ermelo zijn, zij was 'niet uitgenodigd' zei ze desgevraagd tegen een Radio 1-verslaggever. 'Dus u wist niet dat Rutte en Verdonk de partijraad toespreken', vroeg die nog. Nee dus.

Veenendaal kwaad, want zij zat in Straatsburg voor een afspraak die ze niet meer af kon zeggen. Een relletje leek geboren, zeker toen het partijbestuur nog eens excuses aanbood aan Veenendaal.

Ruttes campagneleider Frits Huffnagel begreep vrijdag al helemaal niets van de ophef. 'Wij waren ook niet uitgenodigd, het is een partijraad, daar komen de vertegenwoordigers van de afdelingen en verder is iedereen die lid is van de VVD welkom. Mark gaat dus ook.'

Van een confrontatie tussen Verdonk en Rutte zou al helemaal geen sprake zijn, wist Huffnagel. Verdonks campagneteam had immers al laten weten dat er voor 20 april, de laatste dag dat mensen zich mogen kandideren voor het lijsttrekkerschap van de VVD, van publiek debat tussen de kandidaten geen sprake kon zijn.

Rita Verdonk en Mark Rutte kwamen zaterdag inderdaad allebei naar Ermelo. Ze spraken daar met de VVD- leden en met elkaar en zeiden desgevraagd en los van elkaar wat ze van de Europese Unie vonden, het thema van de partijraad.

En de derde kandidaat, Jelleke Veenendaal? Die bleef boos in Straatsburg en verzorgt verder met enige regelmaat grappig bedoelde bijdrages voor het Talpa-programma Barend en Van Dorp onder de veelzeggende titel 'Een politiek sprookje'. (EK)

Blauw schilderij

Wie denkt dat Europa ten onder gaat door geruzie vergist zich. Neem de 'ecofin', de maandelijkse bijeenkomst van Europese ministers van Financiën. De vergaderingen zijn de laatste jaren zo saai dat ministers vaak niet meer komen. De Britse minister Gordon Brown kwam dit jaar nog niet één keer naar Brussel.

Gerrit Zalm komt altijd trouw. En hij is nooit te beroerd om bij zo'n gelegenheid de pers te woord te staan. Maar afgelopen vrijdag, was Zalms woordvoerder somber. Misschien, zei hij, was de minister te verleiden tot een drankje aan de bar. Het woord 'perszaal' diende te worden vermeden. 'Hij is bang dat hij morgen anders niks meer te vertellen heeft.'

Gerrit Zalm en Gordon Brown zijn niet de enigen die klagen. Daarom bespraken de ministers deze keer hun eigen werkwijze. Die moet veranderen, zei Karl-Heinz Grasser, de Oostenrijkse minister die de bijeenkomst voorzat. Hij kondigde aan dat er voortaan meer 'politieke' onderwerpen op de agenda komen. Zaterdag maakten ze een begin met een debat over globalisering. Ter verlevendiging waren enkele buitenstaanders uitgenodigd, zoals de topmannen van Volkswagen, Nestlé en Telefónica. 'Zeer geslaagd', zei Gerrit Zalm, na afloop.

De bijeenkomst in Wenen zal in ieder geval direct geld opleveren. De ministers maakten namelijk ook een schilderij, dat wordt geveild voor een goed doel. Op een grote blauwe achtergrond schilderden de meeste ministers een variatie op het euroteken. (JvdK)