Profeet schopt in onderbuik

In Peter Handkes Onderbuikblues, opgevoerd door het RO Theater, scheldt een man in de metro zijn medepassagiers uit. Hij neemt een kasjmierpak als aanleiding voor een tirade tegen de elite, een aktetas lokt bij hem een tirade tegen de bureaucraten uit, en een kerkelijk ogende man krijgt een tirade tegen de paus over zich heen.

Herman Gillis als Wilde Man Foto Sjouke Dijkstra

Deze 'Wilde Man', gespeeld door Herman Gillis, is haatdragend, bevooroordeeld en onredelijk. Toch ziet Handke in hem een profeet. Die donderpreken hebben een reinigend effect, suggereert regisseuse Alize Zandwijk in haar naar religie lonkende enscenering, waarbij een afbeelding van het Laatste Avondmaal soms plotseling oplicht. Maar de voorstelling werkt niet, omdat de tekst en de regie onscherp zijn. Waar Handke voor structuur zorgt met twintig scènes die met metrostations worden gemarkeerd, daar blijft bij Zandwijk de hele rit abstract. Hier geen metrogeruis, zelfs de medepassagiers zijn onzichtbaar. Hier ook geen escalatie, maar eentonigheid. De Wilde Man kan zijn woedende opening later amper nog overtreffen.

Anneriek de Jong

Onderbuikblues. Ro Theater, Rotterdam. Info: 010-404 70 70 en www.rotheater.nl.
    • Anneriek de Jong